xcounter
#

Німці куплять 100 машин Boxer аж в Австралії для заміни 175 своїх 3-тонних танкеток, на які збирались ставити копію Spike

10690
Німецькі авіадесантні машини Wiesel, із ПТРК TOW та 20-мм гарматою відповідно, ілюстративне фото з відкритих джерел
Німецькі авіадесантні машини Wiesel, із ПТРК TOW та 20-мм гарматою відповідно, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але й тут бундесвер насправді не поспішає, бо поставка перших бронемашин запланована аж на 2025 рік

На початку березня 2023 року стало відомо про намір Німеччини замовити в Австралії поставку "декількох сотень" колісних бронемашин Boxer, вартість контракту мала би складати 3 мільярди доларів.

Виробництво Boxer для німецької армії в рамках цієї угоди має відбуватись на австралійському заводі та випробувальному центрі MILVEHCOE концерну Rheinmetall в штаті Квінсленд, об’єкт спорудив німецький концерн Rheinmetall в рамках контракту на 211 бронемашин Boxer для австралійської армії, укладеного в 2018 році.

Читайте також: Як піхота США готується воювати проти РФ: бронекулак, бої у траншеях, прив'язні дрони та нищівний артилерійський вогонь

Сама по собі ця історія уже виглядала феєрично. Бо так виходить, що за 5 років німецький ВПК дійшов до такої стагнації, що бундесвер має замовляти техніку вітчизняного зразка у підрядника, географічно розташованого аж на іншому континенті, від якого віддаляють води аж 3 океанів. І чому необхідну кількість машин не можна зробити на власних заводах, питання було відкритим.

Але за декілька тижнів потому в західних ЗМІ стали відомі перші деталі майбутньої угоди між Австралією та Німеччиною на поставку машин Boxer, і тут картина стала виглядати ще "барвистішою". Для початку виявилось, що німецьке Міноборони вирішило замовити усього 100 машин зі стартом поставок аж у 2025 році, вартість при цьому не розкривалась.

Німецькі Boxer, фото ілюстративне

Як також виявилось, "австралійські" Boxer бундесвер замовлятиме не для свого "кількісного" розгортання, а для того, щоб замінити "старі" авіадесантні танкетки Wiesel масою усього 3 тонни, які виготовлялись протягом 1989-1993 років, в строю німецької армії збереглось загалом 175 машин цього типу - 73 одиниці із 20-мм гарматою та 102 одиниці у протитанковій версії з ПТРК. Можливо, саме із цією обставиною пов’язана така "неспішність" з контрактом на "австралійські" Boxer для німецького війська.

"Послідовність" Німеччини в її оборонних планах проявляється навіть у тому, що бундесвер планував зберегти свої танкетки Wiesel на озброєнні до 2030 року. Для чого ще у листопаді 2019 року видала контракт на модернізацію таких машин, виконавцем якого стала компанія Flensburger Fahrzeugbau GmbH (FFG).

Процес модернізації авіадесантних машин Wiesel для бундесверу, фото з відкритих джерел

Обсяг робіт по модернізації передбачав зокрема продовження строку служби цих машин, для чого виробництво деяких комплектуючих довелось відновлювати "з нуля". Ще один важливий момент – на танкетках Wiesel замість ПТРК TOW мали ставити пускові до ПТРК MELLS, ліцензійної копії ізраїльського Spike LR із дальністю стрільби до 5,5 км. І в грудні 2022 року відбулись успішні випробування перших модернізованих зразків Wiesel.

Але схоже, що далі німці лише із їм зрозумілого поняття раціональності вирішили, що далі в такому форматі вести проект по модернізації авіадесантних танкеток Wiesel сенсу вже нема. Тому й вирішили, що замовити натомість 100 бронемашин Boxer аж в Австралії – буде і доцільніше, і простіше.

Читайте також: Скільки зараз коштує сучасна 155-мм САУ: приклади німецької PzH 2000, корейської K9 та французького Caesar