xcounter
#

ЗСУ вперше показали на відео нову зброю з Польщі

4930
Фото — Huta Stalowa Wola
Фото — Huta Stalowa Wola

Польський самохідний 120-мм міномет Rak може знищувати цілі на відстані до 12 км

Нещодавно 44-а окрема механізована бригада в одному зі своїх постів вперше "засвітила", що наші військові вже отримали на озброєння польські 120-мм самохідні міномети Rak, а сьогодні, 11 грудня, було оприлюднено й перше відео цієї машини у Збройних Силах України.

120-мм самохідний міномет Rak ЗСУ Польща
120-мм самохідний міномет Rak у ЗСУ, фото — мол. л-нт. Анастасія Шевченко-Приходьон, 44-а ОМБр

Залишається невідомим, скільки всього таких машин вже є на озброєнні Сил оборони — нагадаємо, що у квітні повідомлялося про плани посилення нашого війська трьома ротами цих машин, тобто 24 одиниці безпосередньо 120-мм самохідних мінометів.

Читайте також: Які пошкодження можуть бути в Leopard 2A4, коли на ремонт треба везти в Польщу, а не в Україні

В сюжеті передусім відзначається швидкість розгортання цього озброєння у бойове положення — всього 30 секунд, а щоб покинути позицію знадобиться вдвічі менше часу — 15 секунд. А також мобільність міномета — ЗСУ експлуатують варіант на базі шасі Rosomak, з двигуном Scania D1 12 56A03PE машина розвиває швидкість до 80 км/год. Операційна дальність становить 500 км.

120-мм самохідний міномет Rak ЗСУ 44-а ОМБР Україна Польща
120-мм самохідний міномет Rak, скріншот з відео 44-ої ОМБр

Навчання на ці міномети проходили у Польщі. Як розповідає військовослужбовець бригади Євген, опанували машину за два тижні, спершу на тренажерах, а згодом вже безпосередньо на машинах.

"Основна задача — це підтримка піхоти, руйнування укріплених позицій. Розліт уламків 120-ої міни становить близько 100 метрів", — розповідає боєць бригади з позивним "Ярош". Нагадаємо, що боєзапас самохідного міномета Rak становить 46 боєприпасів, а максимальна дальність знищення цілей — до 12 км.

120-мм самохідний міномет Rak
120-мм самохідний міномет Rak, скріншот з відео 44-ої ОМБр

Крім того, міномет має режим ведення вогню Multiple Rounds Simultaneous Impact або ж MRSI, коли декілька боєприпасів, випущених по різних траєкторіях, одночасно влучають у ціль.

Ці міномети будуть дійсно хорошим посиленням наших Сил оборони, а особливо в контексті знищення живої сили противника, тим паче коли ворог щосили намагається врятуватися від атак FPV-дронів та скидів з безпілотників і захищають свої траншеї навісами з підручних матеріалів.

Читайте також: Не лише допомога: яке озброєння Україна закупила у Польщі на 0,8 млрд євро