xcounter
#

Польща поставить ЗСУ три роти мінометних САУ Rak, і це саме та зброя, що зараз дуже потрібна на фронті

11593
Польські мінометні САУ Rak, ілюстративне фото з відкритих джерел
Польські мінометні САУ Rak, ілюстративне фото з відкритих джерел

Такі самохідні міномети допоможуть при відбитті "піхотних штурмів" та при контрнаступі, і це ще не всі важливі деталі цієї історії

Під час свого візиту до Варшави 5 квітня 2023 року президент України Володимир Зеленський оголосив, що наша країна та Польща домовились про новий пакет військової допомоги, який передбачає зокрема поставку винищувачів МіГ-29, ПЗРК Piorun, бронетранспортерів Rosomak, самохідних мінометів Rak та іншого озброєння.

Пізніше прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький додав, що мова про поставку трьох ротних комплектів мінометних САУ Rak для ЗСУ. Хоча при цьому строк та умови передачі не розкривались.

Читайте також: ЗСУ могли отримати "Шилки" від Польщі ще кілька місяців тому, вони десятками "косять" рашистів

Новина про самохідні міномети Rak важлива не тільки тим, що таке озброєння для ЗСУ від поляків передається вперше. Але і тим, що така зброя – саме те, що зараз вкрай потрібне на фронті для відбиття "піхотних штурмів" рашистів, або ж для підтримки механізованих частин під час очікуваного контрнаступу Сил оборони України.

Мінометна САУ Rak базується на шасі бронемашини Rosomak, має калібр 120 мм, дальність стрільби – до 12 км, темп стрільби – 6-8 пострілів на хвилину, боєкомплект – 46 пострілів. Для розгортання на позиції потрібно лише 30 секунд, для згортання – лише 15 секунд.

Польські мінометні САУ Rak, ілюстративне фото з відкритих джерел

На даний момент в розпорядженні збройних сил Польщі є лише 80 самохідних мінометів Rak та 40 машин управління вогнем до них, зведених у 10 рот. В кожній роті – по 8 мінометних САУ та по 4 машини управління вогнем. Таким чином, Україна отримає загалом 24 самохідні міномети Rak та 12 машин для керування стрільбою відповідно.

Протягом 2016-2021 років польський оборонний концерн PGZ виготовляв на рік 16 одиниць Rak, або ж два ротні комплекти. Так виходить, що в рамках одного пакету допомоги ЗСУ отримають стільки мінометів Rak, для виробництва яких польській промисловості треба було мінімум 1,5 років.

Польські мінометні САУ Rak, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Скільки Польща загалом передає МіГ-29, у якій версії й чому все одно без згоди США не обійдеться