xcounter
#

ЗСУ могли отримати "Шилки" від Польщі ще кілька місяців тому, вони десятками "косять" рашистів

8182
Морпіхи ВМСУ працюють по російським окупантам із ЗСУ-23-4 "Шилка", квітень 2023 року, фото - АрміяInform
Морпіхи ВМСУ працюють по російським окупантам із ЗСУ-23-4 "Шилка", квітень 2023 року, фото - АрміяInform

Такі зенітки використовуються для знищення не тільки піхоти чи легкої бронетехніки, але й проти безпілотників ворога також

Нещодавно у відкритому доступі з’явилось фото, яке показує, що ЗСУ отримали від Польщі зенітні самохідні установки ЗСУ-23-4 "Шилка". І це фото створило певну інтригу, бо час ймовірної передачі та орієнтовна кількість переданих машин лишалась невідомою.

Ще більше інтриги може додати репортаж від АрміяInform про бойову роботу зенітного дивізіону однієї з бригад морської піхоти ВМСУ, який використовує зокрема "Шилки". Бо на одному із фото можемо побачити екіпаж на фоні своєї машини з "нестандартним" камуфляжем, схожим на камуфляжний рисунок збройних сил Польщі.

Читайте також: ЗСУ ставлять у стрій зенітки КС-19 кінця 1940-х, ймовірно взяті як трофей на Харківщині
Екіпаж ЗСУ-23-4 "Шилка" однієї з бригад морської піхоти ВМСУ біля своєї машини, яку могла передати Польща, квітень 2023 року, фото - АрміяInform

Якщо припущення по "походженню" камуфляжу вірне, то виходить, що поляки передали ЗСУ свої "Шилки" насправді декілька місяців тому. Бо в цьому репортаж йдеться зокрема про те, що екіпаж цієї машини вже встиг пройти немало боїв, в одному із яких саме ця "Шилка" отримала пошкодження башти від влучання ворожого ПТРК "по дотичній", але за відносно короткий строк цю машину вдалось поставити у стрій.

Хоча не варто виключати варіант і того, що "нестандартний" камуфляж саме цієї "Шилки" пов’язаний з тим, що ця машина насправді стояла на складах зберігання ЗСУ, і була повернута в стрій уже після лютого 2022 року.

Колонна ЗСУ-23-4 "Шилка" однієї з бригад морської піхоти, квітень 2023 року, фото - АрміяInform

Наші морпіхи говорять про те, що використовують свої зенітні установки "Шилка" і для знищення ворожої піхоти та легкої бронетехніки, і для "утилізації" рашистських безпілотників також. За один виїзд для роботи по посадкам, де засіли окупанти, одна "Шилка" може за один раз "накосити" мінімум десяток рашистів.

The Military Balance 2022 говорить, що на початок минулого року сухопутні війська Польщі мали в своєму розпорядженні лише дві ЗСУ-23-4 в "базовій" версії, та лише 20 модернізованих ZSU-23-4MP Biala, які відрізняються зокрема наявністю чотирьох пускових під ПЗРК Grom, в строю протиповітряної оборони польських ВПС таких зенітних установок нема.

Відповідно, передача "Шилок" від Польщі могла мати скоріше епізодичний характер, і демонструє скоріше широту номеклатури озброєння, яку Варшава виділила для зміцнення Збройних Сил України.

Морпіхи ВМСУ працюють по російським окупантам із ЗСУ-23-4 "Шилка", квітень 2023 року, фото - АрміяInform
Читайте також: Чому, окрім винищувачів та ATACMS, необхідно не забувати про менші, але не менш важливі речі для ЗСУ