xcounter
#

Чому, окрім винищувачів та ATACMS, необхідно не забувати про менші, але не менш важливі речі для ЗСУ

M240 (фото: всі US DoD)
M240 (фото: всі US DoD)
5367

Поки ворог практикує масштабні піхотні штурми з мінімумом бронетехніки, питання кулеметів для ЗСУ є не менш важливішим за багато інших видів озброєння

Коли мова заходить про допомогу Україні озброєнням, то перше про що починають говорити - це про винищувачі, танки, далекобійне ракетне озброєння, хоча окрім цього дійсно вкрай важливого для здобуття перемоги озброєння, величезне значення мають й значно менші за ціною речі.

Зокрема, піхотні кулемети, бо ситуацію з ними цілком можливо проілюструвати відео, на якому українські бійці тягнуть за собою одразу три кулемети Максима на станку Соколова, який нагадує не про Другу, а ще Першу світову війну.

Читайте також: Китай так веде підготовку до війни, що Тайвань уже готується до боїв та блокади острова

І можливо доволі довго розписувати переваги кулемета з водяним охолодженням розробки 1883 року, а також розуміти, що це не масова картина, а окремі випадки. Але навіть якщо один умовний "резервний" підрозділ сил оборони України отримує замість сучасних кулеметів - "Максим", то це є показником.

Більше того, з точки зору складності отримання, кулемети не є такими складними у питанні узгодження, як танки чи артилерійські системи, чи високоточне озброєння. А на практиці мають не менше значення для забезпечення бойових можливостей підрозділів. Особливо у випадку, коли ворог на деяких напрямах практикує виключно піхотні штурми.

MG3
MG3

Нагадаємо, що на Донецькому напрямі, відповідно до сьогоднішнього зведення, ворог за минулу добу здійснив 30 штурмів, з яких лише в одному використав танки, у кількості двох одиниць. Водночас саме кулемети є одним з найбільш ефективних засобів боротьби з такими атаками, разом із мінометним та артилерійським вогнем.

Й тому інформація про входження у пакети допомоги таких речей, як американський M240, чи німецький MG3, або навіть замовлення безпосередньо з боку України у виробників стрілецького озброєння, є не менш позитивною, ніж тієї ж бронетехніки.

Читайте також: Україна активно замовляє польське озброєння, й до Rosomak та Krab можливо додати ще й самохідний міномет Rak