xcounter
#

Україна активно замовляє польське озброєння, й до Rosomak та Krab можливо додати ще й самохідний міномет Rak

Самохідний міномет Rak (всі фото: Wojsko Polskie)
Самохідний міномет Rak (всі фото: Wojsko Polskie)
8431

Самохідний 120-мм міномет Rak на шасі Rosomak у рядах ЗСУ точно не буде зайвим

Після того, як прем'єр-міністр країни Матеуш Моравецький повідомив про замовлення Україною одразу сотні колісних бойових машин Rosomak, які можуть бути, як у комплектації з 30-мм автоматичною гарматою, що дозволяє її класифікувати, як колісну БМП, чи у вигляді БТРа з кулеметним озброєнням, також можливо оцінити ті зразки артилерійських систем, які Польща виробляє самостійно.

Тим паче, що Україна ще літом минулого року замовила одразу 50 САУ Krab. Ці самохідні артилерійські системи передавались Варшавою у вигляді допомоги та доволі добре себе зарекомендували у ході бойових дій. Як завдяки поєднанню 155 мм та ствола у 52 калібри, цифрової системи управління вогнем, та гусеничному шасі, яке є ліцензійною копією корейської K9.

Читайте також: Німці куплять 100 машин Boxer аж в Австралії для заміни 175 своїх 3-тонних танкеток, на які збирались ставити копію Spike

І одразу після Rosomak можливо згадати про машину на її базі - самохідний міномет 120-мм Rak. Який у самому польському війську вважається одним з головних активів механізованих бригад.

Цей самохідний міномет став однією з перших польських розробок, який не базувався на радянському спадку. А його постачання до війська було ледь не національною програмою, яка розпочалась у 2007 році (самі роботи стартували в ініціативному порядку на Huta Stalowa Wola у 2004 році). В результаті у 2016 році був підписаний перший контракт на Rak і перші 64 самохідних міномета у складі 8 ротних комплектів були повністю виготовлені у 2019 році, після чого Варшава замовила додаткові ротні комплекти.

Сам ротний комплект Rak складається з 8 самохідних мінометів, які розподілені по чотири у двох взводах, три транспортні машини, дві розвідувальні та одна ремонтна, а також одразу чотири командні - для командира роти, його заступника, та по одній у кожному взводі. А акцент був зроблений на тотальній цифровізації, ядром якої стала інформаційна система управління Topaz. Вона об'єднує засоби виявлення цілей та їх ураження у єдиний контур з обміном інформацією у режимі он-лайн.

Самохідний міномет Rak

Вогневі можливості Rak прив'язані до 120-мм міномета, який має дальність стрільби до 8-10, а за деякими джерелами до 12 км. Перехід з похідного у бойове положення займає 30 секунд, швидкострільність сягає 6-8 пострілів за хвилину, а залишити позицію вже можливо через 15 секунд, що дійсно має величезне значення в умовах контрбатарейної боротьби.

Вартість ротного комплекту Rak для внутрішнього споживача складає близько 32,5 млн доларів, про що говорить останній контракт на п'ять ротних комплектів від квітня 2020 року на 703,1 млн злотих, який має бути завершений до 2024 року.

Самохідний міномет Rak

Також нагадаємо, що Україна закуповує та отримує від Польщі не тільки важку бронетехніку та артилерію, а й стрілецьке озброєння - штурмові гвинтівки Grot, дрони-камікадзе Warmate, розвідувальні БПЛА FlyEye та інше озброєння, включно з винищувачами МіГ-29.

Читайте також: Китай так веде підготовку до війни, що Тайвань уже готується до боїв та блокади острова