xcounter
#

Rosomak може бути як БТР, так і БМП: розбираємося у версіях польської машини

6888
БМП Rosomak, фото U.S. Army
БМП Rosomak, фото U.S. Army

У Польщі анонсували, що Україна закупить одразу сто таких машин

Україна планує закупити у Польщі сто бронемашин Rosomak, і це насправді дуже хороша новина для нас, бо бронетехніки багато не буває. Але водночас виникає питання, в якому саме варіанті будуть закуплені ці машини, і воно насправді доволі цікаве, бо навіть в англомовних джерелах вже можна побачити різні варіації з APC та IFV.

rosomak Бронемашина
Базова версія бронемашини Rosomak. Всі фото: Rosomak S.A.

Нагадаємо, що Rosomak – це ліцензійний варіант фінської бронемашини Patria, і сімейство цих машин визначається як Armored Modular Vehicle (AMV) – броньована модульна машина, яка, залежно від версії, може бути оснащена різним типом озброєння та іншими системами.

Якщо ж говорити про їхні варіанти як БТР (Armored Personnel Carrier – APC) або ж БМП (Infantry Fighting Vehicle – IFV), то тут варто згадати нашу статтю ще за січень 2022 року, де ми детально розбиралися, в чому ж різниця між БТР і БМП і чому їх насправді плутають.

Rosomak БМП Україна Польща
Варіант БМП з 30-мм гарматою.

Так от, якщо ми говоримо про західну техніку, то в Договорі про звичайні збройні сили в Європі доволі чітко визначена різниця між БМП (IFV) та БТР (APC): так, термін "бронетранспортер" позначає машину, призначену для транспортування піхоти і яка має зброю калібром до 20 мм. Водночас "бойова машина піхоти" має бути озброєна гарматою не менш як 20 мм.

БМП rosomak
"Афганська" версія БМП Rosomak

Тепер повертаємося до польських Rosomak. Так, якщо ми заглянемо на сайт виробника, то побачимо, що якщо базова версія машини позначається як AMV – Armored Modular Vehicle, то версія машини Rosomak з баштою HITFIST, оснащеною зокрема 30-мм гарматою BUSHMASTER Mk44, вже позначається як Infantry Fighting Vehicle або ж БМП. І серед усіх наявних у польському війську модифікацій Rosomak цей варіант – найчисельніший, на озброєнні, згідно з Military Balance, перебуває близько 350 таких машин.

БТР Rosomak
БТР Rosomak

Далі за чисельністю йдуть версії Rosomak M2 або M3, які можуть бути озброєнні 7,62-мм або 12,7-мм кулеметом і це вже якраз буде саме бронетранспортер – Armored Personnel Carrier, яких на озброєнні у поляків близько 300.

Окремо також варто згадати, що поляки також оснащуватимуть свої Rosomak вітчизняним безпілотним бойовим модулем ZSSW-30 з 30-мм гарматою, кулеметом UKM-2000 та ізраїльським ПТРК Spike.

Також у Rosomak також є, наприклад, версії БМП Rosomak М1 та M1M з 30-мм гарматою, адаптовані для експлуатації в Афганістані. Ну і зрештою варто нагадати, що Rosomak є у низці інших версій – розвідувальна машина, варіант для протитанкових розрахунків, мінометна машина тощо.

Незалежно від того, в якій саме версії буде закуплена машина, найкращим варіантом для нас, звичайно, було б, щоб Польща поставила нам Rosomak з наявних в активі війська, а кошти, виділені для закупівлі цієї машини спрямувала б на виробництво машин вже для власних потреб. Хоча невідомо, чи погодиться на це Польща, з урахуванням того, що ця країна вже й так поставила нам сотні одиниць бронетехніки. Але й за інших умов – з прицілом на майбутнє – це також буде хороший варіант посилення нашого війська.

Читайте також: Польща знайшла спосіб, як передати Україні більше МіГ-29, не питаючи дозволу в Берліну