xcounter
#

Польща знайшла спосіб, як передати Україні більше МіГ-29, не питаючи дозволу в Берліну

8083
Польський МіГ-29 йде на зліт, ілюстративне фото від Defence24
Польський МіГ-29 йде на зліт, ілюстративне фото від Defence24

Як виявилось, для цього "достатньо" заявити, що літаки насправді були отримані від Чехії

Коли президент Польщі Анджей Дуда 16 березня 2023 року заявив про передачу перших чотирьох винищувачів МіГ-29 Україні, "отриманих в 1990-х роках від армії НДР" зі своїми особливостями, це викликало новий виток дипломатичної напруженості у відносинах між Варшавою та Берліном.

Бо у цій історії німці вважали, що поляки мають дати їм запит на "добро", щоб передати для ЗСУ колишні "східнонімецькі" винищувачі. І це "з поправкою" на те, що Німеччина на даному етапі не підтримує ідею з передачею бойових літаків Україні, пише польський Defence 24.

Читайте також: Перші МіГ-29 від Словаччини не просто в Україні, вони уже виконують бойові завдання - ЗМІ
Польські МіГ-29УБ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Минуло два тижні, і у цій історії поляки знайшли гарний спосіб, як "все відмотати назад" та зняти напруженість. Голова Бюро національної безпеки Польщі Яцек Серера 28 березня 2023 року мав зустріч із Єнсом Плетнером, радником канцлера Німеччини Олафа Шольца з іноземних питань, після якої польський високопосадовець оголосив – його країна передала Україні насправді колишні "чеські" літаки, що ніяк не порушило інтереси Берліну.

У цій історії поляки вирішили "відійти назад" і просто уточнити, що Україні вони передають літаки, "отримані в 1990-х роках". А перед тим, наприкінці минулого тижня офіційний представник уряду Німеччини Штеффен Хебенсрайт заявив, що в Берліні "нема точних висновків та ясності, чи справді заплановані до передачі винищувачі походять із колишніх "східнонімецьких" запасів".

Польський МіГ-29 на 22-ій авіабазі в Мальборку, лютий 2023 року, фото - Defence24

Так було створено "простір для компромісу", за яким усі заплановані до передачі від Польщі для України літаки МіГ-29 можна назвати "чеськими", не витрачаючи час на комунікацію між Варшавою та Берліном. Тим більш, що парадоксальним чином Прага не вимагає у поляків просити дозвіл на передачу ЗСУ бойової авіації.

При цьому автори Defence24 не виключають, що через якийсь Польща та Німеччина зможуть налагодити офіційну комунікацію щодо колишніх "східнонімецьких" МіГ-29, що дозволить або передати Україні більше таких літаків, або ж передавати заплановані "борти" швидше.

Але від Defense Express окремо наголосимо, що ми виступаємо в першу чергу за прискорення поставки саме винищувачів західного зразка, в першу чергу – тих же F-16.

Зліт польського МіГ-29 із 22-ої авіабази в Мальборку, лютий 2023 року, фото - Defence24
Читайте також: Чому у США говорять про 18 місяців підготовки пілотів й що F-16 не для цього етапу війни - про реальний розклад сил у небі України