xcounter
#

Чому у США говорять про 18 місяців підготовки пілотів й що F-16 не для цього етапу війни - про реальний розклад сил у небі України

F-16 (фото DoD US)
F-16 (фото DoD US)
5514

Реальна ситуація у небі, із порівнянням можливостей та кількості літаків у "ВКС" РФ та Повітряних Сил України, очевидна і у США це цілком прагматично аналізують

Поки в Україні на всіх можливих рівнях наголошують про необхідність посилення західними винищувачами, у США позиція залишається незмінною - американські винищувачі не допоможуть на цьому етапі війни. Хоча потреба у літаках й пов'язана з тим, що тактична авіація РФ може завдавати ударів по прифронтовій зоні без заходження у зону дії ЗРК, зокрема й комплектами УМПК, рішення Пентагону поки це не змінило.

F-16
F-16 залишається у категорії "потрібно на вчора" (фото: DoD US)

Також з США вже неодноразово лунали й строки навчання пілотів - 18 місяців, що у рази більше за 6-місячних строк оголошений у Командуванні Повітряних Сил. І з емоційної точки зору знайти пояснення цьому вкрай важко, бо якщо навіть за такими строками підготовка стартувала ще минулого березня, то вже цим літом Україна мала б літаки.

Читайте також: Один з сусідів України показав перші компоненти, які він виготовив для новітніх F-16

Й схоже, що саме таким строкам навчання у США є одне й дійсно логічне та прагматичне пояснення. Воно також сумісно з ще одним фактором відсутності винищувачів у пакетах допомог від США - вартість, яка обмежена визначеними бюджетними межами.

F-15
Оцінки строків навчання пілотів в Україні та у США кардинально різіні (фото: US DoD)

Але спершу необхідно розуміти, що рішення надавати чи не надавати той чи інший вид озброєння у США може прийматися не скільки через політичні рішення, а у результаті моделювання та аналізу. Й не на основі одноособових роздумів, а завдяки математичним моделям, які багаторазово проганяють через супер-комп'ютери, що дозволяє прогнозувати результат.

Також треба зазначити, що у США є найбільший у світі реальний практичний досвід масштабних повітряних операцій починаючи з Другої світової війни, до "Бурі у пустелі", до якої було залучено понад 700 літаків, а також операції у Югославії, в якій брало участь понад 1000 літаків. Тобто у математичних моделях закладена не лише теорія, а й практика.

Що можуть закласти у якості відправної точки у США - кількість літаків у РФ. Станом на літо 2022 року орієнтовна кількість машин тактичної авіації - винищувачів, штурмовиків, фронтових бомбардувальників у РФ, за даними Military Balance, сягала понад 1000 машин.

На 2021 рік у "ВКС" та морській авіації РФ літаків тактичної авіації:

  • Су-27СМ/СМ3: 94 (з них 23 у морській авіації), багатофункціональний винищувач
  • Су-30: 100+, багатофункціональний винищувач
  • Су-35: 100+, багатофункціональний винищувач
  • Су-34: 112, фронтовий бомбардувальник/багатофункціональний винищувач
  • МиГ-31Б/БМ: 117 (з них 32 у морській авіації), перехоплювач
  • Су-27 старих версій: 48 (з них 18 у морській авіації), винищувач
  • Су-25 всіх версій: 180+, штурмовик
  • Су-24: 100+ (з них 30 у морській авіації), фронтовий бомбардувальник
  • МиГ-29 всіх версій: 93, винищувач, але боєздатність парку МиГ-29 у РФ під сумнівом через їх виведення з експлуатації
  • Бойова частина авіакрила авіаносця "Адмирал Кузнецов": 17 Су-33, 19 МиГ-29К
  • Передсерійних й обмежено боєздатних Су-57 - близько 6
Су-35
Су-35

З цього переліку, у випадку протистояння у небі необхідно виокремити Су-30, Су-35, Су-27СМ, Су-34 та МиГ-31. Це літаки, які можуть вести повітряний бій зі значною перевагою у дальності виявлення цілей та пуску ракет над радянськими Су-27 та МиГ-29 перших серій, які наразі експлуатуються у ЗСУ. Й загалом мова буде йти про орієнтовно у понад 500 літаків.

Від цієї кількості необхідно відняти ті машини, які мають забезпечити стійкість ППО на території самої РФ, умовно залишається 250-300 багатофункціональних винищувачів, які можуть бути залучені до бойових дій маючи гарантовану технологічну перевагу. Яка також підкріплюється наявністю у РФ літаками далекого радіолокаційного виявлення типу А-50 та А-50У. Й звісно це загальна орієнтовна кількість, яку можливо залучити без урахування "пропускної спроможності" авіабаз у зоні бойового радіуса.

А-50У
А-50У

А за даними Military Balance на 2022 рік Повітряні Сили України могли розраховувати на близько 20 МиГ-29 та 30 Су-27. Тобто перевага у випадку повітряного двобою у небі не на користь ЗСУ, як за кількісним параметром, так й за технологічним рівнем, який доволі стило описаний міністром оборони України:

"У МіГ-29 дальність видимості зі своїми радіо-локаційними системами - усього 60 кілометрів, дальність стрільби - усього 30 кілометрів. Наприклад, сучасні російські літаки, такі винищувачі, як Су-35, мають дальність радіолокаційного огляду понад 200 кілометрів і дальність стрільби понад 100 кілометрів", - зазанчив міністр оборони України Олексій Резніков, аргументуючи потребу у західних винищувачах.

І в цій ситуації навіть знищені 304 літаки рашистів, кардинально картину у небі не змінюють. Й хоча точної розбивки по типах у Генштабі ЗСУ не публікують, але з огляду на більшість повідомлень наразі знищуються ті літаки, які мають для виконання бойових задач наближатися до зони дії української ППО - Су-25, Су-24, зрідка Су-34.

Втрати рф на 31 березня 2023 року

В цій ситуації, коли необхідно відігнати у повітрі ворога, який може виставити 250-300 винищувачів, а у випадку потреби ще сотню, знайти рішення насправді вкрай важко. На фоні яких потреба оголошена у Командуванні Повітряних Сил ЗСУ на рівні 180 винищувачів у довгостроковій перспективі - зрозуміла. А оголошена заступником міністра оборони США Коліном Калом під час слухань в Конгресі потреба у 128 машин - напевно є мінімальною граничною межею.

А 128 винищувачів, це, мінімум 128 пілотів, а у реальності більше, бо окрім двомісних версій машин, є також потреба мати додаткові екіпажі, до яких треба додати техніків та весь наземний персонал. Чи є в Україні зараз зайва сотня-друга пілотів-винищувачів з бойовим досвідом, які можуть 12 місячний курс базової підготовки на F-16 пройти за декілька місяців - питання відкрите.

F-16
Базове тренування пілота на F-16, який вже допущений до пілотування реактивних машин - 9 місяців, ще 3 місяці курс подолання ППО противника (фото: US DoD)

Але такий сценарій можливий у випадку, коли навчатися будуть курсанти. А їх навіть пришвидшена підготовка це дійсно 1,5-2 роки. І поки здається, що саме це й пояснює позицію США максимально прагматичним чином.

Водночас вона звісно ніяким чином не відображає те, що ті самі математичні моделі у Пентагоні могли не прогнозувати те, що у протистоянні з РФ Україна буде триматися вже понад рік. А навіть одна ескадрилья західних винищувачів для України краща за розмови чому їх не хочуть надати.

Читайте також: Чи є сенс наварювати на Leopard 2A4 динамічний захист: чи робили це раніше і до якого висновку прийшли