xcounter
#

Чи є сенс наварювати на Leopard 2A4 динамічний захист: чи робили це раніше і до якого висновку прийшли

21489
Leopard 2A4 австрійських збройних сил
Leopard 2A4 австрійських збройних сил

Бронювання Leopard 2A4 динамічним захистом - рішення цілком логічне й зрештою виправдане у ході реального бойового використання танків

Одразу із заявами про те, що Україна отримає західні танки та інші бронемашини з'явився й мем, що українські танкісти не зможуть втриматись й не почати встановлювати динамічний захист типу "Контакт" на Leopard 2, Abrams, Marder, Bradley та інші машини.

А наявність сучасних графічних редакторів навіть дозволила виготовляти зображення того, як це може виглядати у реальності. Зокрема, на у фантазії одного з авторів, встановити якого не вдалось, у випадку з Leopard 2A4 це могло виглядати наступним чином.

Читайте також: Скільки з сотень F-35 реально готові до бою: результат неприємно вражає і з цим треба щось робити
Leopard 2A4 динамічний захист
Leopard 2A4 з динамічним захистом у фантазіях невідимого автора

Але, днями у мережі з'явилось фото з танком Leopard 2, на якому, встановлення динамічного захисту схоже відбувається у реальності.

Leopard 2A4 ДЗ
Leopard 2A4 з динамічним захистом, схоже, що вже у реальності

Контейнери динамічного захисту встановлені на нижній та частково верхній лобовій деталі. А на башті виконанні підготовчі роботи для його монтажу, для чого були зняті поручні і їх кріплення стали основою для опорної конструкції. Також видно, що бронюватися буде й бокова частина башти.

Leopard 2A4 з динамічним захистом

Можливо зробити припущення, що аналогічні роботи також логічні у бокових проєкціях корпусу. Сенс цих робіт також цілком зрозумілий - збільшити захист Leopard 2A4, що було виконано під час його модернізації у Leopard 2A5, який отримав характерну клиноподібну форму додаткового бронювання на башті, а також додаткові елементи по бортах й протиуламковий підбій у середині корпусу.

Leopard 2A5
Leopard 2A5 збройних сил Польщі (фото: 1 Warszawska Brygada Pancerna)

Але встановлення такого "клину" під час модернізації проходить не шляхом навішування, а розрізанням лобової броні башти та встановленням нового комплекту повноцінної багатошарової броні. Тобто це значно більший обсяг робіт за монтаж блоків динамічного захисту, але він покликаний посилити протидію й підкаліберним боєприпасам.

Також необхідно зазначити, що на заході традиційними протикумулятивними заходами є елементи пасивного захисту NERA. Хоча є випадки, коли інші оператори танків Leopard 2A4 використовують й динамічний захист.

Зокрема роботи з модернізації Leopard 2A4 були проведені у Туреччині, де компанія Roketsan розробила наступний вид додаткового бронювання у комплекті під назвою T1 Armor System:

Leopard 2A4 додаткове бронювання
Додаткове бронювання Leopard 2A4 від Roketsan

Цей комплект був комбінацією елементів динамічного захисту та NERA-елементів й був розроблений за досвідом боїв у Сирії. Фактично - єдиного реального використання танка Leopard 2A4 в умовах насиченої протитанкової оборони противника.

Точні дані відносно збільшення рівня бронювання невідомі, але була оголошена вага комплекту - 6,3 тонни, що збільшило вагу машини одразу до 61,3 тонни.

Також відома й польська модернізація Leopard 2A4 - Leopard 2PL, яка доволі сильно змінила машину, а також торкнулась й бронювання, але без використання динамічного захисту. Також польські розробники активно боролись зі збільшенням ваги, щоб не вносити зміни у ходову частину й додатково бронювали лише башту і змогли вписатися у 59,2 тонни.

Leopard 2PL
Leopard 2PL (фото: 1 Warszawska Brygada Pancerna)

Тобто намір збільшити броню Leopard 2A4 цілком зрозумілий. Чи можливо його у стислі терміни провести іншим чином, окрім встановлення елементів динамічного захисту - навряд. При цьому необхідно зазначити, що у самих контейнерах від "Контакту" цілком може розміщуватись значно кращий за властивостями ХСЧКВ.

Звісно нікуди не зникає питання впливу додаткового бронювання на ходову машини. Загальна вага комплекту динамічного захисту може сягнути 1,5-2 тонни (середня вага комплекту на радянських машинах 1,5 тонни, але площа бронювання Leopard 2A4, через більші габарити машини може бути більшою). І хоча орієнтовна вага одного контейнера близько 5-6 кг, значна частина комплекту приходиться не на самі контейнери, а на їх кріплення. Таким чином орієнтовна вага Leopard 2A4 з динамічним захистом цілком може сягнути 57 тонн, тобто буде менше за показник Leopard 2PL, якому вдалось "забронюватись" без значного втручання у ходову частину.

Звісно таке додаткове бронювання Leopard 2A4 не дозволить підтягти його рівень за цим параметром до Leopard 2A5, але точно збільшить його у порівнянні із базовою версією.

Читайте також: РФ продовжує набирати гарматне м'ясо стотисячними партіями: оголошено весняний призив до плану на 0,4 млн "контрактників"