xcounter
#

Поки США говорять, що F-16 не дадуть, бо вони не допоможуть Україні, у РНБО заявили - літаки будуть

7617
 F-16 (фото: US DoD)
F-16 (фото: US DoD)

Секретар РНБО України повідомив, що винищувачі обов'язково будуть найближчим часом на фоні заяви міністра оборони США Ллойда Остіна, що передача F-16 це питання мінімум 18 місяців

Вже майже рік питання винищувачів для Повітряних Сил підіймаються і кожен раз розбивається о позицію США, яку ще раз підтвердив міністр оборони країни Ллойд Остін під час слухань у профільному комітеті Сенату США.

"Стосовно F16: якщо таке рішення буде ухвалено, то, аби передати їх знадобиться близько 18 місяців. Але це не допоможе ЗСУ в поточній фазі бойових дій", - заявив очільник оборонного відомства США, додавши, що у майбутньому Україна все ж тики їх отримає. Вочевидь, вже після перемоги.

Читайте також: Одна з країн НАТО має "кладовище" Т-72, які можна було б взяти як "донори запчастин" для ЗСУ

З позицією Пентагону не погоджуються в Україні на всіх рівнях від Командування Повітряних Сил та Міністерства оборони до РНБОУ та Президента. Зокрема, зазначаючи, що строки підготовки можуть бути скорочені до 6 місяців. А Секретар РНБО зазначив, що літаки будуть і доволі скоро.

"Ніхто не вірив, що у нас будуть Patriot, ніхто не вірив, що у нас будуть Leopard 2 і багато іншого. Я можу довго називати назви тієї зброї, яка наразі вже є на території України й обов'язково будуть літаки. І вони будуть найближчим часом", - заявив Олексій Данілов у ефірі телемарафону.

В цій ситуації залишається лише сподіватися на те, що мова йде все ж таки про західні машини. Бо винищувачі від НАТО Україна вже отримала - мова йде про винищувачі МіГ-29, як мінімум чотири у версії MiG-29SA від Словаччини, які вже виконують бойові завдання в складі Сил оборони України.

І тоді є лише два варіанти. Або допомогу винищувачами здійснить інша країна-союзник України, наприклад, Франція чи Німеччина, чи Нідерланди, які мають виведені з експлуатації F-16. Або у США на публіку продукують заяву, щоб дійсно зробити сюрприз ворогу, а не анонс.

Читайте також: Як піхота США готується воювати проти РФ: бронекулак, бої у траншеях, прив'язні дрони та нищівний артилерійський вогонь