xcounter
#

Одна з країн НАТО має "кладовище" Т-72, які можна було б взяти як "донори запчастин" для ЗСУ

14614
Румунський Т-72, архівне зображення з відкритих джерел
Румунський Т-72, архівне зображення з відкритих джерел

Хоча тут не варто виключати варіант того, що ці танки вже насправді "перекочували" до України, але без офіційного повідомлення

За даними з відкритих джерел, окрім танків західного зразка ЗСУ мають також отримати до 120 танків типу Т-72, модернізованих у Чехії, та до 40 танків Т-72 і до 30 машин типу PT-91 Twardy, які обіцяла передати Польщі. Загалом виходить близько +200 танків радянського зразка, які мають зміцнити Сили оборони Україні напередодні очікуваного контрнаступу.

Такий "бронетанковий кулак" із машин радянського виробництва потрібно відповідно забезпечувати, бо по мірі інтенсивності боїв танки буде потрібно ремонтувати. А значить і потрібні комплектуючі та запчастини у великій кількості, які в теорії взяти майже нізвідки. Але далі можуть бути свої нюанси.

Читайте також: Ця країна має танки Leopard 2 і сотні БТР M113 та БМП Marder, але не збирається постачати Україні зброю
Румунські Т-72, архівне зображення з відкритих джерел

В одній із своїх публікацій зразка травня 2022 року портал Defense Romania згадує, що на складах зберігання румунської армії на той момент могло стояти до 30 танків типу Т-72, придбані ще за часів "Варшавського договору" у 1979 році та зняті з озброєння в 2005 році. До 5 машин цього типу могли використовуватись як навчальні, інші – просто стояли і ржавіли під відкритим небом.

Одна із причин – румунська армія взагалі не мала кондиційних 125-мм боєприпасів для стрільби із таких танків. Наприклад, екс-командир 1-го танкового батальйону "Влад Цепеш", який колись використовував Т-72, так і стверджував, що під час однієї із бойових стрільб на полігоні жоден із відстріляних снарядів не розірвався.

Румунський Т-72, архівне зображення з відкритих джерел

Ще одна причина – поганий технічний стан цих танків. Радянський Союз в 1979 році й так продав румунам уже вживані Т-72 виробництва 1978 року, на яких встигли активно "поїздити" ще радянські військові. Т-72 в румунській армії був "секретним", тому було мало персоналу, здатного з ним працювати.

Тому коли армія Румунії в 2000-х роках проводила "уніфікацію" озброєння в рамках підготовки до вступу в НАТО, доля танків типу Т-72 була визначена – румунським військовим виявилось простіше утримувати в строю морально застарілі TR-85.

Румунські Т-72 на зберіганні в Бухаресті, 2014 рік, фото - Victor Samartinean

Останні достовірні фото румунських Т-72 датуються аж 2014 роком, про їх поточну долю даних зараз нема. За деякими непідтвердженими даними, ці танки могли бути все ж передані для ЗСУ. Хоча на даний момент в строю Сил оборони України із техніки, яку могла передати Румунія, максимум були помічені бронетранспортери TAB-71M.

Відповідно, якщо румунські Т-72 досі по факту стоять на зберіганні та ржавіють під відкритим небом, це "кладовище" теж можна було б використати для зміцнення ЗСУ. Хоча би – як джерело запчастин до ОБТ радянського зразка.

Румунський Т-72, архівне зображення з відкритих джерел
Читайте також: Рашисти "засвітили" свій важкий танк з 1940-х: чи привезуть його в Україну і до чого тут "Катюша"