xcounter
#

Ця країна має танки Leopard 2 і сотні БТР M113 та БМП Marder, але не збирається постачати Україні зброю

86830
Фото: Ministerio de Defensa de Chile
Фото: Ministerio de Defensa de Chile

Передача зброї від Чилі дійсно виглядала б фантастичним кроком, але що загалом з бронетехніки ця країна має на озброєнні

Ще минулого року президент Чилі Габріель Борич рішуче засудив повномасштабне вторгнення російського окупаційного війська в Україну та відзначив, що "скромні зусилля" Чилі будуть спрямовані "на підтримку миру" – в розмові з Президентом України Володимиром Зеленським у липні 2022 року було обговорено питання гуманітарної допомоги, а також участь фахівців з Чилі у розмінуванні території України.

Читайте також: Як "сітка смерті" артилерії ЗСУ знищує окупантів під Бахмутом, і як в цьому допомагає аеророзвідка (відео)

Минулого тижня, а саме 21 березня, Зеленський провів ще одну розмову зі своїм колегою, і цікавим у цьому аспекті є матеріал видання Interferencia, яке розповідає ось таке – як повідомили у міністерстві внутрішніх справ країни, Чилі очікувано "не буде надавати чи дарувати зброю чи боєприпаси будь-якій зі сторін в цьому конфлікту" і позиція країни полягає в "сприянні мирному врегулюванню".

Якщо ми подивимося у довідник Military Balance за 2022 рік, то побачимо, що ця країна насправді має низку цікавих зразків бронетехніки, і з деякими ЗСУ вже знайомі й активно використовують або ж будуть використовувати на полі бою.

Танковий парк країни представлений 170 машинами, з яких 30 танків Leopard у версії 1V та 140 танків Leopard у версії 2A4, а точніше у модернізованій чилійській версії 2A4CHL, яка отримала нову електроніку, прицільні пристрої, а також гармату Rhl 120/L55, як у Leopard 2A6.

Щодо іншої бронетехніки, то Чилі має доволі непоганий парк БМП Marder у кількості 173 одиниць, а також сотні бронетранспортерів M113A1/A2 – якщо точніше, 306 одиниць. Також в активі країни 18 бронетранспортерів YPR-765 PRI на базі M113 та 139 бронетранспортерів Piranha, з яких 121 у версії 6×6, і ще 18 – у версії 8×8.

Читайте також: Танки Leopard 2A6 та БМП Marder від Німеччини вже в Україні