xcounter
#

Нідерланди розглянуть можливість передачі F-16 Україні: чому це дійсно доволі реалістичний сценарій

F-16 (всі фото US DoD)
F-16 (всі фото US DoD)
13619

Уряд Нідерландів розгляне питання постачання F-16, які все одно знімаються з озброєння, до ЗСУ

Винищувачі для України - це значно більше ніж просто потреба, але обговорення можливості отримання західних літаків й поки залишається лише обговоренням потреби, а не шляхів її вирішення на практиці. Але здається, що світло у кінці тунелю починає з'являтися. При цьому від країни, яка точно не фігурувала серед можливих донорів - Нідерландів.

Міністр іноземних справ Вопке Гукстра [Wopke Hoekstra], який також займає пост заступника прем'єр-міністра, під час парламентських дебатів повідомив, що уряд розгляне питання передачі до України F-16 і зробить це відверто (open mind), пише голландське видання NL Times. Зазначимо, що у парламенті Нідерландів вже є звернення до уряду з пропозицією надати F-16 Україні.

Читайте також: "Протипіхотна мітла": чим особливі бронемашини CV9040, півсотні яких Швеція передасть для ЗСУ
F-16 Нідерланди
F-16 повітряних сил Нідерландів

Але вкрай важливо оцінити це питання прагматично з точки зору реальних можливостей цієї країни надати літаки. І перше на що необхідно звернути увагу - Нідерланди виводять з експлуатації свої F-16 у зв'язку із їх заміною на F-35. Загалом повітряні сили країни мали на 2021 рік 61 літак F-16AM/BM, які мали бути розпродані.

Зокрема у червні 2021 року з'явилась інформація про намір продати перші 12 літаків приватній компанії Draken International. Контракт нібито також охоплював опціон на 28 машин поступово в міру виведення до кінця весни 2024 року. Станом на кінець 2021 року статус контракту залишався непідписаним, бо потребував згоди уряду США та демонтажу оснащення, хоча літаки були помічені пі час тесових польотів у США у Флориді, де базується Draken International.

У грудні 2022 року з'явилась інформація, що 11 голландських F-16 повернулись з США до Європи для проведення капітального ремонту на бельгійському Sabena Aerospace. Одночасно з цим з'явилось припущення, що контракт з Draken International не погоджений, а F-16 у цьому випадку можуть надійти до Болгарії, яка терміново шукає машини в оренду. Але ця інформація також не була підтверджена.

F-16 Нідерланди

Таким чином можливо впевнено говорити про те, що Нідерланди точно мають F-16 передача яких не становить загрозу для обороноздатності країни. Більше того, мають відповідний ресурс для того, щоб передати й не просто десяток F-16, а доволі значну кількість машин, якщо просто враховувати графік виведення літаків з експлуатації до весни 2024 року. Тобто мова цілком може йти про декілька ескадрилій і цей сценарій, з огляду на передачу Нідерландами Patriot, можливо вважати реалістичним.

Зазначимо, що Нідерланди були одним з перших європейських покупців F-16, які надходили партіями з 1979 року по 1989 рік. Найстаріші машини виводились з експлуатації у 1993 році, коли їх кількість зменшилась зі 170 до 138 та продовжилась протягом ще 20 років, до цього необхідно додати й продаж трьох машин до Йорданії та 18 Чилі у 2005 році. Процеси виводу з експлуатації та продаж машин призвело до позначки у 61 машину станом на 2021 рік. Відносно точної версії машин, то базовою комплектацією можливо вважати Block 15OCU.

Але впродовж експлуатації машини проходили всі регламенті ремонти та додаткові елементи модернізацій, включно із встановленням модулів наведення високоточного озброєння Lantirn, модулів РЕБ ALQ-131 Block-2, оновлення навігаційних систем. Зазначимо, що нідерландські F-16 мають можливість використання всієї основаної номенклатури озброєння, включно з ракетами AIM-120 та JDAAM.

Читайте також: Бригадні комплекти від США за 2,5 млрд доларів: чому черговий пакет допомоги це більше ніж просто Bradley та Stryker