xcounter
#

Нідерланди оцінюють можливість передати Україні Patriot: чи є шанси й хто ще в теорії може приєднатися

Patriot збройних сил Нідерландів (всі фото: Koninklijke Landmacht)
Patriot збройних сил Нідерландів (всі фото: Koninklijke Landmacht)
3055

Насправді Нідерланди мають, відносно інших країн НАТО у Європі, доволі значну кількість ЗРК Patriot, тим паче у версії PAC 3, які здатні боротися з балістичними ракетами

Україна може отримати більше Patriot, до відповідного рішення США та Німеччини цілком може приєднатися й Нідерланди. Про це повідомляє видання Bloomberg з опорою на власні джерела повідомило, що уряд країни має невдовзі прийняти рішення щодо посилення ЗСУ зенітним ракетним комплексом Patriot.

З огляду на все, така передача з боку Амстердама цілком можлива з огляду на те, що голландські збройні сили у строю мають три батареї Patriot PAC-3, які здатні боротися з балістичними ракетами. Така кількість й доволі чітко говорить, що навряд країна зможе дозволити собі передати більше ніж одну батарею.

Читайте також: Звідки Україна взяла додаткові Су-25, якщо Болгарія заперечує поставку цих літаків

Скоріш за все, рішення щодо передачі, якщо інформація від Bloomberg підтвердиться, буде оголошено під час зустрічі союзників України у Рамштайні, яка має пройти 20 січня. Також варто зазначити, що не всі голландські Patriot розгорнуті для захисту самої країни. Зокрема, як мінімум один з них, був у квітні розміщений у Словаччині.

З боку Defense Express зазначимо, що логічним резервним варіантом цілком може бути й передача до Україні ЗРК NASAMS, які також у кількості 6 комплексів знаходяться на озброєнні збройних сил Нідерландів.

І якщо кількість країн, які готові посилити України комплексами Patriot збільшується, то цілком справедливо буде оцінити й інших потенційних донорів. При цьому розуміючи, що перелік операторів не тотожний країнам, які дійсно у теорії можуть передати ці ЗРК. Наприклад, Греція навряд чи буде передавати хоча б одну з 6 батарей Patriot, хоча зазначимо, що вони у версії PAC 2. Навряд й Румунія, яка лише у 2018 році отримала чотири батареї, буде готова на такий крок. Як і Швеція буде готова віддати навіть одну із трьох батарей.

PAC 2
Пуск зенітної ракети PAC 2

Таким чином єдиним європейським оператором, який у теорії може передати Patriot, є лише Іспанія. Якщо звісно буде готова розділити цей тягар, бо у строю має 3 батареї Patriot, але у версії PAC 2. А також, до речі, ще 8 комплексів NASAMS. Хоча треба зазначити, що Мадрид доволі активно передає до України MIM-23 Hawk та Skyguard.

Тому, об'єктивно, перелік всіх європейських донорів Patriot PAC 3 вичерпується лише Німеччиною та Нідерландами. Водночас інші оператори цього ЗРК розташовані на Сході. Певну кількість мають ОАЕ, Катар та Ізраїль, 35 - Кувейт, одразу 108 батарей тримає Саудівська Аравія. Ще далі на Схід: 72 - Тайвань, 48 - Корея, а найбільша кількість розгорнута у Японії (всі дані станом на 2021 рік за Military Balance). Але буде величезним сюрпризом, якщо якась з цих країн долучиться до передачі Patriot до України.

Читайте також: Чому потрібні саме Patriot PAC3 та SAMP/T для перехоплення балістичних ракет та навіть Х-22