xcounter
#

Іспанія передає додаткові MIM-23 HAWK для України та партію доволі цікавої артилерії

11118
Ракети MIM-23 HAWK
Ракети MIM-23 HAWK

ЗСУ вже навчаються використовувати гаубицю 105/14 OTO Melara M56, яку створили спеціально для альпійських стрільців

Міністр оборони Іспанії Маргарита Роблес (Margarita Robles) оголосила кількість додаткових зенітних ракетних комплексів MIM-23 HAWK, які будть передані до України найближчим часом.

Мова йде про партію ще з двох одиниць, на додачу до чотирьох Improved Hawk Phase III, які вже офіційно передані, про що повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

Читайте також: "Укроборонпром" разом з Чехією створять оборонний кластер, серед усього вироблятимуть й боєприпаси

Про це очільниця оборонного відомства повідомила на зустрічі іспансько-української робочої групи, передає та цитує її слова видання Infodefensa.

Маргарита Роблес
Маргарита Роблес під час зустрічі (фото: Ministerio de Defensa)

Таким чином, Повітряні Сили України вже невдовзі матимуть на озброєнні шість MIM-23 HAWK. І попри те, що цей ЗРК з'явився ще у 60-х роках, мова йде про версію Improved Hawk Phase III, яка технологічно цілком відповідає рівню кінця 80-х - початку 90-х років.

Також Маргарита Роблес повідомила, що до передачі готується батарея 105-мм гаубиць 105/14 OTO Melara M56. При цьому українські гармаші вже проходять на них навчання.

105/14 OTO Melara M-56
105/14 OTO Melara M56

Головною особливістю цієї зброї, яка була розроблена у 50-х роках італійською OTO Melara спеціально для альпійських бригад, є її виключна компактність.

Її вага становить лише 1,3 тонни і вона розбирається на 12 частин, кожна з яких може транспортуватися бійцем. Буксирувати її може навіть звичайний позашляховик, а зі знятим щитом вона влазить всередину БТРа M113.

Попри габарити, 105/14M56 забезпечує вогонь на дальності до 10 км, що на декілька кілометрів далі за можливості 120-мм міномету, з позиції заміни якого й можливо розглядати цю гаубицю, яка має доволі високі кути наведення до 65 градусів.

Наразі 105/14M56 залишається на озброєнні, якщо брати країни НАТО, у арміях Іспанії, Греції та Італії.

Читайте також: 15 км до Херсону: ЗСУ у темпі згортають плацдарм рашистів на Правобережжі