xcounter
#

Рашисти щодня застосовують свій аналог JDAM-ER - УМПК на передовій: чим можливо протидіяти

11840
Скидання з Су-34 КАБ-500С
Скидання з Су-34 КАБ-500С

Комплекти УМПК, які є аналогом JDAM-ER, також відрізняються дешевизною виготовлення, що дозволяє ворогу активно їх застосовувати і це вкрай негативний сценарій

Окрім ударів по прикордонних районах, як наприклад на Сумщині, ворог ледь не щодня використовує комплекти УМПК (універсальний модуль планування та корекції), який перетворює звичайну ФАБ-500М-62 на плануючу авіабомбу з супутниковою навігацією, для ударів у передових та прифронтових районах.

Про це в ефірі телемарафону повідомив спікер Командування Повітряних Сил України Юрій Ігнат в ключі необхідності якнайшвидшого отримання західних винищувачів.

Читайте також: Як піхота США готується воювати проти РФ: бронекулак, бої у траншеях, прив'язні дрони та нищівний артилерійський вогонь
УМПК (універсальний модуль планування та корекції)
УМПК (універсальний модуль планування та корекції)

"Російська авіація, яка нас переважає, щодня завдає десятки авіаційних ударів. Почала використовувати крилаті кориговані авіаційні бомби, які фактично щодня з'являються у прифронтовій зоні. Їхня авіація не залітає у зону ураження, не входить у зону дії нашої ППО, вони скидають їх на відстані у десятки кілометрів", - повідомив Юрій Ігнат, на відео з 4:22.

Зазначимо, що орієнтовна дальність скидання УМПК може становити 50-60 км при висотному високошвидкісному польоті носія. Тобто для ураження цілей навіть на глибині 10 км від лінії фронту, літак здійснює це на дальності у 40-50 км від "нуля".

Й таким чином боротися з носіями таких авіабомб наявними у ЗСУ засобами протиповітряної оборони більш ніж складно. В умовах, коли українські Су-27 та МіГ-29 через відсутність у них сучасних радарів та ракет "повітря-повітря" не можуть ефективно вести повітряні бої з переважаючими у кількості та технологічному рівні Су-30 та Су-35, єдине що залишається - це наземний компонент ППО, зенітні ракетні комплекси.

Але дальність ураження "Бук-М1" по висотній цілі складає до 35 км, й навіть якщо розмістити його "на нулі", то він не дістає носій УМПК, якими є Су-35 та, скоріш за все, Су-34.

ЗРК Бук-М1
ЗРК "Бук-М1"

Комплекси С-300П, які з зенітними ракетами 5В55 (єдині, які є на озброєнні у ЗСУ, про що добре відомо ворогу), можуть перехоплювати висотні цілі на дальності 75 км.

Але це означає необхідність розміщення С-300 у ближній прифронтовій зоні на глибині 10-15 км, що означає знаходження цього ЗРК у зоні ураження навіть артилерії, при цьому його випромінення буде зафіксовано і локалізовано ворожими станціями радіотехнічної розвідки.

ЗРК С-300П
ЗРК С-300П

Певну надію можуть дати західні ЗРК, такі як Patriot з дальністю знищення висотних аеродинамічних цілей у 150-160 км та SAMP/T з дальністю у 100+ км. Але Україна може розраховувати максимум на три батареї Patriot та одну SAMP/T і головне призначення цих комплексів - боротьба із балістичними ракетами.

ЗРК Patriot
ЗРК Patriot здатний збивати висотні аеродинамічні цілі на дальності 150-160 км

У випадку, якщо для прикриття прифронтової зони буде виділений Patriot, то його необхідно розмістити на глибині 100-110 км. Але сам комплекс вочевидь стане ціллю №1 для всіх засобів ворога. Включно з можливим проведенням рашистами окремої повітряної операції для його знищення із масованим комбінованим запуском різномантіних засобів ураження та активним створенням завад засоби РЕБ.

Зокрема дальність пуску російської протирадіолокаційної ракети Х-31П становить до 110 км, а її модернізованої версії Х-31ПД, за російськими деклараціями, 180-250 км. І для виведення з ладу навіть одного Patriot "ВКС" РФ цілком можуть використати комбінацію з протирадіолокаційних ракет Х-31, керованих Х-59, Х-47 "Кинжал" та балістичних від ОТРК "Искандер". І попри величезну витрату засобів ураження на одну ціль та ризик втрати літаків знищення навіть одного Patriot рашистам - вигідне.

Су-30 Х-31
Су-30 з Х-31

Саме тому єдиним сценарієм боротьби з літаками, які можуть завдавати удари по наземних цілях такими засобами, як УМПК, є лише отримання західних винищувачів з далекобійними ракетами "повітря-повітря". Тим паче, що окрім таких комплектів ворог використовує й УПАБ-1500В вагою 1500 кг, а також гібрид ракети та бомби "Гром-Э1" з максимальною дальністю до 120 км.

Читайте також: Поки США говорять, що F-16 не дадуть, бо вони не допоможуть Україні, у РНБО заявили - літаки будуть