xcounter
#

Що це за "ракето-бомба" рашистів "Гром-Э1" на базі Х-38, бо проект виглядає максимально дивно

11121
Рашистський "Гром-Э1", ілюстративне зображення з відкритих джерел
Рашистський "Гром-Э1", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Бо навіщо виготовляти ще одне "вундерваффе", якщо можна масштабувати виробництво авіаційної ракети і так з небезпечними характеристиками

У відкритому доступі 12 березня 2023 року з’явились фото, які свідчили – рашисти вперше за весь час повномасштабного вторгнення застосували авіаційний боєприпас "Гром-Э1", який позиціонується як гібрид ракети та плануючої авіабомби на базі Х-38 та з максимальною дальністю до 120 км. Що саме по собі небезпечно та несе для нас нові загрози.

Минуло більше тижня, додаткової інформації по згаданому вище епізоду не з’явились. Тому є сенс ще раз проаналізувати усю доступну у відкритих джерелах інформацію, яка стосується рашистського "вундерваффе" під індексом "Гром-Э1".

Читайте також: Рашисти "засвітили" Ту-22М3М із дозаправкою в повітрі, і невідомо, які ракети він нестиме
Рашистський "Гром-Э1", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо виходити із того, що росіяни свою "ракето-бомбу" під назвою "Гром" створювали саме на базі ракети Х-38, то цей проект виглядає максимально дивно. Рашистська Х-38 сама по собі має доволі небезпечні характеристики – надзвукова швидкість польоту в 2,2 Мах при дальності стрільби до 40 км, і ця ракета створювалась саме як небезпечна заміна для старих радянських Х-25 та Х-29.

Ракета Х-38 була прийнята на озброєння "ВКС РФ" в 2012 році, а перша презентація "ракето-бомб" під назвою "Гром" відбулась за 3 роки потому, на МАКС-2015 рік.

Рашистська Х-38, ілюстративне фото з відкритих джерел

При цьому презентувалось одразу варіанти – власне "Гром-Э1" із БЧ масою 315 кг та реактивним двигуном, та "Гром-Э2" без реактивного двигуна із додатковою БЧ масою 165 кг – в цьому випадку максимальна дальність застосування обмежена до 65 км.

У відкритому доступі є дані, що рашистський ВПК може виготовляти щомісяця лише декілька Х-38, зокрема 4 одиниці за лютий. І на цьому тлі виглядало б логічнішим, аби рашисти зосередились саме на масштабуванні виробництва саме Х-38 замість "Гром-Э1".

Рашистська ОФАБ-500У, яка ймовірно є основою для "Гром-1Э", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Але можливо, тут всю ситуацію прояснить один момент, на який вказав портал The Drive та в своїх публікаціях описав дослідник Пьотр Бутовскі. Він із посиланням на керівника корпорації "Тактическое ракетное вооружение"фіксував, що "Гром-Э1" була створена із використанням планера ракети Х-38, із "відповідними конструктивними переробками". Тобто, можливо, "Гром-Э1" уже не зовсім вірно вважати гібридом ракети та плануючої бомби.

Більш того – там же є припущення, що насправді базою для рашистського "Гром-Э1" є авіабомба ОФАБ-500У, для "Гром-Э2"- авіабомба КАБ-500ОД (щоправда тут лишається незрозумілим, а що тоді використовується як основа для додаткової БЧ масою 165 кг).

Рашистська КаБ-500ОД, яка ймовірно є основою для "Гром-2Э", ілюстративне зображення з відкритих джерел

Якщо припущення про те, що основою для рашистського "Грома" є насправді авіабомби ОФАБ-500У та КАБ-500ОД, є вірним, то це насправді багато чого може прояснити. Як мінімум – наскільки інтенсивно рашисти зможуть в майбутньому виготовляти таке "вундерваффе".

Читайте також: Чим важливі ЗРК Avenger, на які ЗСУ чекали 4 місяці, і котрі виглядають як "гібрид" HMMWV та Stinger