xcounter
#

Чим важливі ЗРК Avenger, на які ЗСУ чекали 4 місяці, і котрі виглядають як "гібрид" HMMWV та Stinger

12853
Американський комплекс ППО малої дальності Avenger, ілюстративне фото з відкритих джерел
Американський комплекс ППО малої дальності Avenger, ілюстративне фото з відкритих джерел

Наша країна чекала на поставку таких засобів ППО ще з листопада, і тепер завдання для них принципово помінялись

У відкритому доступі з’явились зображення, що вказують – ЗСУ нарешті отримали в своє розпорядження американські зенітно-ракетні комплекси малої дальності AN/TWQ-1 Avenger на базі бронеавтомобіля HMMWV.

На ці ЗРК наші захисники чекали достатньо довго, вперше про їх передачу Білий Дім оголосив ще 10 листопада 2022 року в рамках 25-го пакету військової допомоги для України вартістю 400 мільйонів доларів. Тоді такі засоби ППО нам були вкрай гостро потрібні для захисту критичної інфраструктури від крилатих ракет та дронів-камікадзе росіян. Але схоже, що тепер американські Avenger в строю ЗСУ можуть отримати зовсім інше застосування, більш важливіше для майбутньої Перемоги над рашистами.

Читайте також: Українські оператори наближаються до фіналу навчання на ЗРК SAMP/T - попереду стрільби
ЗРК Avenger в строю ЗСУ, березень 2023 року, зображення з відкритих джерел

Особливість американського ЗРК Avenger - основним озброєнням є пускова установка на 8 ракет до ПЗРК FIM-92 Stinger, із дальністю стрільби до 4,5 км, але найбільш важливим "ядром" цього комплексу є система управління вогнем, завдяки якій командир чи навідник можуть обирати ціль для ведення вогню та обмінюватись даними для цілевказівки між іншими засобами ППО.

Щось подібне ми могли бачити з відкритих матеріалів про склад мобільних груп ППО Сил оборони України, які "полюють" на рашистські "літаючі мопеди". В складі таких груп є зокрема особливі ПЗРК FIM-92 Stinger DMS, отримані від Литви у лютому 2022 року та поставлені на шасі тих же HMMWV.

В теорії, FIM-92 Stinger DMS теж має опцію обміну даними між іншими розрахунками засобів ППО. Але вогнева міць обмежена – лише дві пускові труби на одній турелі, та й кількість таких ПЗРК теж, м’яко кажучи, не "безлімітна" - за даними з відкритих джерел, в Литви було всього вісім комплексів FIM-92 Stinger DMS.

FIM-92 Stinger DMS на шасі HMMWV в складі однієї з мобільних груп ППО, грудень 2022 року, фото – Командування Об’єднаних Сил ЗСУ

ЗРК малої дальності AN/TWQ-1 Avenger в строю армії США призначені для виконання двох завдань – протиповітряне прикриття військ на марші, та захист вогневих позицій комплексів Patriot. Очевидно, що і в строю ЗСУ американські Avenger також використовуватимуться для цих двох завдань.

Але їх пріоритетність визначатиме поточна обстановка. Ну і також, яка із цих подій трапиться першою - розгортання ЗРК Patriot на бойовому чергуванні, чи ж початок весняного контрнаступу ЗСУ, для проведення якого будуть потрібні зокрема додаткові засоби протиповітряної оборони.

Читайте також: Західні експерти оцінили, скільки треба на розгортання F-16 в Україні, і їх "оцінки" м’яко кажучи здивували