xcounter
#

Українські оператори наближаються до фіналу навчання на ЗРК SAMP/T - попереду стрільби

4672
Пуск ракети Aster 30 SAMP/T
Пуск ракети Aster 30 SAMP/T

ЗРК SAMP/T від Франції та Італії, разом із Patriot від США, Німеччини та Нідерландів має забезпечити захист від балістичних ракет

Навчання українських зенітників на новому зенітному ракетному комплексі SAMP/T переходить на фінальні стадії й курс який був спеціально стиснутий у мінімально можливі терміни добігає кінця. Зокрема міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні на початку лютого повідомив, що передача самого комплексу має відбутись через 7-8 тижнів, тобто наприкінці березня.

Водночас італійське видання Il Fatto Quotidiano у своєму матеріалі присвяченому підготовці українських військових вказує, що близько 20 операторів проходять активне навчання на тренажерах та вже готуються до практичної частини навчання, яке буде кульмінацією тренувань. Вона має пройти на спеціальному полігоні Сальто-ді-Квіра [Salto di Quirra] у Сардинії, який є центром випробувань ракетного озброєння та підготовки військових.

Читайте також: Модернізовані Т-62 доїхали до Донецька: кількість раритетів у армії РФ все збільшується

Але досі не відомо, чи будуть здійснюватися практичні пуски у самій Італії, зокрема вказується, що висока вартість ракет, а мова йде за даними видання про 0,4-2 млн євро за ракету Aster в залежності від версії, може стати на заваді цьому. Водночас зазначається, що стрільби скоріше пройдуть у Франції, зокрема саме Париж відповідає за постачання саме ракет до комплексу SAMP/T.

З боку Defense Express важливо не скільки цінник на саму ракету, скільки час, який необхідний для її виготовлення, зокрема технологічний цикл виробництва однієї ракети Aster, як повідомив міністр оборони Франції Себастьян Лекорню, складає наразі цілих 40 місяців. Це звісно пов'язано із виробництвом малої інтенсивності, але все одно понад три роки на одну зенітну ракету виглядає більш ніж розтягнуто, й тому Париж планує зменшити його до 18 місяців.

Aster 30
Ракета Aster 30 виконана за двоступеневою схемою

Нагадаємо, що сам ЗРК SAMP/T передається від Італії та Франції спільно, у кількості одного комплексу. Можливості цього ЗРК забезпечують знищення аеродинамічних цілей на дальності понад 100 км та висотах до 20 км. Водночас головною особливістю SAMP/T, що ставить його в один ряд з Patriot PAC3 з ракетами MSE є можливість перехоплення балістичних цілей. І хоча дальність перехоплення балістичних ракет офіційно не розголошується, за оцінками вона складає 30 км.

Читайте також: Яка проблема може загальмувати збільшення виробництва 155-мм боєприпасів аж на три роки