xcounter
#

Щоб зробити ракету Aster до SAMP/T, Франції треба 40 місяців, і тому Захід аж так "переймався" ефективністю нашої ППО

14694
Пуск ракети Aster 30 з SAMP/T, ілюстративне фото з відкритих джерел
Пуск ракети Aster 30 з SAMP/T, ілюстративне фото з відкритих джерел

Як виявилось, в реальності справа не у формальній вартості вже відстріляної зенітної ракети, а в тому, скільки часу треба на виготовлення нової

Міністр оборони Франції Себастьян Лекорню 24 лютого 2023 року представив нову оборонну стратегію своєї країни, один із головних постулатів якої – французький ОПК має нарощувати обсяги виробництва та скорочувати цикли по виготовленню найбільш важливих зразків боєприпасів, розповідає польський Defence24 з посиланням на французьку Le Monde.

Зазначається зокрема, що в рамках нової оборонної стратегії Франція планує до 2025 року збільшити удвічі теми виробництва ракет до ЗРК малої дальності Mistral – від 20 до 40 одиниць на місяць, або до 480 на рік. І при цьому – від 40 до 18 місяців скоротити цикл виробництва зенітних ракет сімейства Aster, які використовуються зокрема для ЗРК SAMP/T, що скоро мають бути поставлені Україні.

Читайте також: ЗРК SAMP/T для України: чому це найкраще, що може передати Європа - можливості та характеристики та як він працює
Розгортання ЗРК SAMP/T, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Такі цифри показують не лише рівень інерції, за яким досі працює ОПК західних країн. Але й також – чому Захід в принципі "переймався", наскільки ефективно наша ППО використовує наявний запас ракет в боротьбі з крилатими ракетами та "літаючими мопедами" рашистів.

Насправді справа була не в заявленій вартості тої чи іншої зенітної ракети, котра "на папері" коштує начебто менше, аніж Shahed-136. А в тому, що скільки часу знадобиться на виготовлення нової зенітної ракети, і це з поправкою на обмеженість потужностей виробництва.

І тут можна пригадати не тільки те, що для самої Франції та Італії вважається "проривним" і "стратегічним" план протягом декількох років виготовити сумарно 700 ракет сімейства Aster, при чому не тільки "сухопутних" Aster 30 до SAMP/T, але й "морських" Aster 15. І це з використанням потужностей ОПК обох країн одночасно.

Ракета до ЗРК Patriot на заводі корпорації Raytheon в Андовері, зображення - WBUR

Тут також варто пригадати, що потужності виробництва американського ОПК обмежені зокрема показником лише в сумарно 600 зенітних ракет SM-6 і PAC-2 та PAC-3 до комплексів Patriot на рік. Ну і також уже відоме таке співвідношення: США знадобиться мінімум 20-25 місяців, щоб поновити запаси в тому числі й зенітних ракет до ЗРК Patriot, які можуть бути відстріляні лише за 3 тижні гіпотетичної війни проти Китаю за Тайвань.

На такому тлі наші захисники роблять насправді все можливо, аби з максимальним ефектом використовувати західні ЗРК та ракети до них. Наприклад, у відкритому доступі вже фігурують дані про те, що наша ППО отримала до 10 пускових установок німецьких ЗРК IRIS-T SLM, із яких сумарно була відстріляна лише 51 ракета, і всі 100% цих ракет влучили у повітряні цілі від рашистів.

Німецькі ЗРК IRIS-T в Україні, фото - Командування Повітряних Сил ЗСУ
Читайте також: Чи можемо самі виробляти той же Gripen за допомогою Швеції, і скільки часу на це знадобиться