xcounter
#

Чи можемо самі виробляти той же Gripen за допомогою Швеції, і скільки часу на це знадобиться

12096
Винищувачі JAS 39E Gripen, один із яких - у камуфляжі ВПС Бразилії, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Винищувачі JAS 39E Gripen, один із яких - у камуфляжі ВПС Бразилії, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Коли ми розмірковуємо про малу кількість західних винищувачів, то забуваємо про одну цікаву опцію, якою скористалась одна із країн Латинської Америки

Портал Infodefensa розповідає, що 21 лютого 2023 року шведська компанія Saab відправила морем у Бразилію перший машинокомплект для крупновузлового складання першого винишувача JAS 39 Gripen на потужностях авіазаводу Embraer в штаті Сан-Паулу.

В цьому машинокомплекті йдуть крила та елементи фюзеляжу, виготовлені на заводі Saab в шведському місті Лінчьопінг. Скласти цей літак мають до квітня 2024 року, після чого "борт" отримає серійний номер 6032.

Читайте також: Чому Польща не готова зараз дати Україні F-16, і як довго триватиме передача МіГ-29
Підготовка до відправки в Бразилію першого машинокомплекту для складання JAS 39 Gripen, лютий 2023 року, фото - Saab

Як можемо зрозуміти із опису, для шведської Saab – перший у її практиці випадок, коли морем доводиться доставляти навіть не розібраний готовий літак, а окремі елементи майбутньої машини, скласти які воєдино має підрядник на іншому березі Атлантичного океану. На даний момент ВПС Бразилії мають п’ять літаків JAS 39E, котрі доставлялись уже повністю комплектні та готові до льотних випробувань.

Для нас тут насправді важливим є момент, що Швеція як мінімум з однією країною веде проект по організації крупновузлового складання, а в перспективі – і по запуску власного серійного виробництва із передачею відповідних технологій. Щоправда, тут потрібно враховувати, що шведи та бразильці в рамках спільного проекту вже почали вибиватись із графіку.

Випробування першого літака JAS 39E Gripen для ВПС Бразилії, фото з відкритих джерел

Контракт на поставку 36 винищувачів Gripen NG Бразилія та Швеція уклали ще в жовтні 2014 року. У цій угоді було одразу прописано, що на своїх потужностях для бразильців Saab виготовить лише 13 літаків, ще 8 винищувачів бразильська Embraer складе на своїх потужностях із машинокомплектів від Швеції, а от "залишок" в ще 15 "бортів" - бразильці виготовлять самостійно за технологічної підтримки від тієї ж Saab.

Станом на кінець жовтня 2021 року передбачалось, що до листопада 2024 року Бразилія отримає усі передбачені контрактом літаки. А по факту виходить, що на початок лютого 2023 року шведи та бразильці ще "застрягли" на етапі крупновузлової збірки винищувачів.

Підготовка до відправки в Бразилію першого машинокомплекту для складання JAS 39 Gripen, лютий 2023 року, фото - Saab

Але з іншої сторони, тут важливим є сам факт, що проектом по власну виробництву реактивних бойових літаків зайнялась Бразилія, країна із настільки "власною атмосферою", що там суд цілком зміг скасувати контракт на "колісні танки", мовляв гроші на школи потрібніші.

Можливо, через якийсь час спрацює історія і для України, в ключі – "якщо навіть бразильці домовились про власне виробництво винищувачів, то чому б і нам ні".

Один із серійних JAS 39E Gripen для ВПС Бразилії, фото з відкритих джерел
Читайте також: Скільки часу необхідно для опанування вертольотів H-1Y Venom та AH-1Z Viper на прикладі Чехії