xcounter
#

Чому Польща не готова зараз дати Україні F-16, і як довго триватиме передача МіГ-29

5702
Польський МіГ-29УБ, фото наводить Defence24
Польський МіГ-29УБ, фото наводить Defence24

Для поляків питання стоїть не просто із кількістю літаків, але й із кількістю носіїв для далекобійних ракет також

Президент Польщі Анджей Дуда в інтерв’ю "Укрінформу" натякнув, що його країна поки не готова дати нашій країні винищувачі F-16 – "підготовка пілота, який обслуговуватиме літак F-16, є довготривалим процесом". Натомість Варшава "розгляне питання передачі Україні літаків МіГ-29", на яких українські пілоти готові літати "практичні одразу".

Цікаво що буквально напередодні керманич Польщі Дуда в своїй заяві для Бюро національної безпеки вжив дещо інші формулювання – що він "стриманий в плані передачі для України польських винищувачів F-16", і що "ми можемо говорити про поставку МіГ-29 вже сьогодні", пише в своїй публікації польський портал Defence24.

Читайте також: Як довго насправді може тривати підготовка наших льотчиків на F-16, і які ракети до них дадуть
Польський F-16 в ангарі з підвішеною крилатою ракетою AGM-158, ілюстративне зображення з відкритих джерел

У тій же публікації автори Defence24 заодно і ставлять питання – а чому Польща «стримана» щодо F-16, і коли зможе передати Україні МіГ-29. Відповідь у їх викладі виглядає так.

Військово-повітряні сили Польщі зараз мають занадто малу кількість багатоцільових літаків, як на обсяг задач, який перед ними стоїть. Тим більш, що зараз поляки експлуатують 48 багатоцільових F-16C/D Block 52+, котрі були модернізовані в тому числі для застосування далекобійних крилатих ракет AGM-158 JASSM. І тут варто робити поправку, що Польщі F-16 як носії ракет AGM-158 життєво необхідні як відповідь на рашистські "Іскандери" в Калінінграді.

Польські МіГ-29, фото - Defence24

При цьому, як випливає із публікації Defence24, Дуда натякає на готовність Польщі долучитись до програми підготовки українських льотчиків за стандартами НАТО. Але водночас, що провідна роль у передачі F-16 для України має належати все ж США як країні-виробнику. При цьому використавши таке порівняння – "48 літаків західного виробництва – це лише 50% від того, що може стояти лише на одному американському авіаносці".

Що стосується МіГ-29, то тут картина виглядає так. В інтерв’ю "Укрінформу" президент Польщі Дуда заявив, що на цих літаках, однак модернізованих до стандартів НАТО, наші пілоти будуть готові літати практично одразу.

Польський F-16, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але автори Defence24 вирішили одразу чесно попередити, що навіть для перепідготовки на МіГ-29 "натівського" стандарту авіаторам ЗСУ може знадобитись декілька місяців. Головним чином – через те, що бортова апаратура цих літаків уже повністю відрізняється від "начинки" навіть наших МіГ-29, там навіть вимірювальні прилади відкалібровані на фути та милі замість метрів та кілометрів, відповідно стандартам НАТО.

Тому ці самі "декілька місяців", на думку Defence24 можуть знадобитись чисто для того, щоб наші льотчики "звиклись" із приладами, що працюють на незвичній в Україні метричній системі. Та могли ефективно працювати із такими "вводними" у бойових умовах.

Польські МіГ-29УБ, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Від кого Україна може отримати Су-27, якщо ми всі вірно зрозуміли натяк Рєзнікова