xcounter
#

Від кого Україна може отримати Су-27, якщо ми всі вірно зрозуміли натяк Рєзнікова

22526
Винищувачі Су-27 патрулюють небо України, фото – прес-служба 831-ої бригади ПС ЗСУ, дата публікації - 3 серпня 2022 року
Винищувачі Су-27 патрулюють небо України, фото – прес-служба 831-ої бригади ПС ЗСУ, дата публікації - 3 серпня 2022 року

"Запасні" радянські літаки для ЗСУ можуть бути у найбільш неочікуваних місцях

Міністр оборони України Олексій Рєзніков учора дав натяк на одну із тем, яку обговорювали в перший день 9-го засідання в форматі "Рамштайн".

Це виглядало буквально так: у відповідь на питання журналістів "чи обговорювалась поставка літаків" очільник Міноборони України вийняв хустинку із зображенням винищувача Су-27, сказавши, що начебто і про такі літаки теж була мова. А коли прозвучало питання про джерело поставок, Рєзніков підняв пальця догори – мовляв, буквально "з неба впадуть".

Читайте також: Британці можуть віддати Україні свої найстаріші Eurofighter, які спочатку воювали над Лівією, а тепер служать як "агресори"
Рєзніков за допомогою хустинки натякає журналістам про можливу поставку Су-27 для України, 14 лютого 2023 року, зображення з відкритих джерел

Такий натяк можна розуміти в двох ракурсах. Або це був просто "відволікаючий маневр", щоб зберегти формат обговорення поставок західних літаків для України буквально "за зачиненими дверима". Або ж варіант другий – що одне іншому не заважає, і що окрім можливої передачі винищувачів від Заходу для ЗСУ також обговорювалась поставка "бонусних" Су-27, що мають зміцнити захист нашого неба.

На перший погляд, сама постановка питання про можливу поставку Су-27 для України від партнерів може стояти парадоксально. Бо ж звідки такі літаки брати: на озброєнні східноєвропейських країн НАТО літаків цього типу нема, поставка із країн-сателітів Москви також виключена. Але якщо подивитись уважніше, то можуть відкритись цікаві нюанси.

Один із винищувачів Су-27, які США придбали у 1990-их роках, ілюстративне фото з відкритих джерел

Для початку, деяка кількість Су-27 може бути в самих США. У відкритому доступі циркулюють дані, що в 1990-х роках американці придбали два літаки цього типу в Україні, котрі потім "перекочували" в руки однієї з приватних військових компаній. І також – декілька винищувачів Су-27 у Білорусі. Відомо, що колишні "українські" Су-27 пройшли установку західного навігаційного обладнання, але після 2013 року в повітря не підіймались.

А колишні "білоруські" літаки використовувались як "агресори" для навчання льотчиків ВПС США.

Винищувачі Су-27 патрулюють небо України, фото – прес-служба 831-ої бригади ПС ЗСУ, вересень 2022 року

Це все дозволяє припускати, що Пентагон в теорії може поставити Україні як мінімум два або більше Су-27, які можуть бути або повернуті до льотного стану, або використані як "донори запчастин" для відновлення інших машин зі зберігання.

Тим більш, що у відкритому доступі є також натяки, що під час війни проти України наші авіатори зуміли повернути в стрій також деяку кількість Су-27. На що наприклад вказує специфічний сірий окрас на одній із машин, фото якої з’явилось у січні 2023 року.

Один із винищувачів Су-27 зі складу 831-ої бригади із нетиповим сірим окрасом, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Ще один парадоксальний момент – хоча жодна з країн Східної Європи так і не встигла отримати Су-27, Кремль встиг продати деяку кількість таких літаків у "країни народної демократії" в Африці та Азії.

Наприклад, своє бажання позбавитись від радянської зброї та посилити співпрацю із США та НАТО нещодавно заявила Ангола, колись сателіт Москви. А в розпорядженні Анголи, за даними The Military Balance 2022 є 36 винищувачів, зокрема 6 літаків типів Су-27 та Су-27УБ.

Або ж – певну поступливість Заходу нещодавно проявила Індонезія, колись один із основних "клієнтів" рашистського ВПК. Котра однак за наполяганням США відмовилась від контракту на російські Су-35, та хоче придбати винищувачі західного виробництва, як то Rafale чи Eurofighter. The Military Balance 2022 каже, що в розпорядженні Індонезії є 108 бойових літаків (частина із яких однак небоєздатна), і лише 5 із них належать до типів Су-27СК та Су-27СКМ.

Ангольський Су-27УБ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Якщо ми всі вірно зрозуміли натяк Рєзнікова, там же не було чітких вказівок про можливу кількість чи строк поставки літаків, а також про кондицію цих Су-27. Цілком можливо, що "усі" борти цього типу, які для України знайдуть союзники, будуть використані як "донори запчастин" для відновлення наших машин. І що кожна із можливих країн-постачальників захоче зберегти у максимальній таємниці факт поставки літаків.

Тому не варто виключати, що подальші події із поставкою Су-27 для України від союзників розвиватимуться так. Натяк Рєзнікова із хустинкою забудеться, натомість з’являться натяки про появу в строю ЗСУ деякої кількості відновлених "бортів" зі специфічним сірим окрасом.

Су-27 Повітряних Сил ЗСУ у нестандартному камуфляжі та із протирадіолокаційними ракетами AGM-88 HARM, вересень 2022 року, зображення з відкритих джерел
Читайте також: Звідки Україна взяла деталі до МіГ-29, якщо Польща чи Словаччина офіційно нам не давали літаки