xcounter
#

Звідки Україна взяла деталі до МіГ-29, якщо Польща чи Словаччина офіційно нам не давали літаки

Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів
Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне фото довоєнних часів
18508

Запчастини до таких літаків у квітні 2022 року ЗСУ могли отримати від дуже неочікуваного постачальника

Поставка для України винищувачів МіГ-29, модернізованих до стандартів НАТО, знову "на столі". Наприклад, Словаччина прямо виражає готовність передати ЗСУ свої МіГ-29SA, за які хоче оплату від ЄС.

Польща публічно закликає передати Україні все необхідне озброєння, водночас прямо каже, що не зможе віддати нам свої F-16, бо їй самій не вистачає таких літаків. Що в свою чергу може натякати на готовність Варшави віддати ЗСУ свої МіГ-29, також модернізовані до стандартів НАТО, ситуація по яким "застопорилась" весною минулого року.

Читайте також: Якщо Польща дасть Україні МіГ-29, на передачу та освоєння перших "бортів" знадобиться 2-3 місяці
Підготовка до вильоту МіГ-29 в "польових умовах", вересень 2022 року, фото - Повітряне командування "Центр

Але якщо навіть і зараз іде мова у майбутньому часі про те, що Україна може отримати МіГ-29 від сусідів у Східній Європі, то тут закономірно виникає питання – а звідки тоді Пентагон взяв ресурс для допомоги, яка у квітні 2022 року допомогла поставити у стрій ЗСУ одразу 20 бойових літаків. При чому мова була тоді саме про "деталі та додаткові платформи" (себто літаки).

Як мінімум натяк як форму відповіді можемо знайти в публікації порталу The Drive зразка березня того ж 2022 року.

Автори цього видання тоді вирішили нагадати про ось такий цікавий факт – у червні 1997 року США за 40 мільйонів доларів викупили у Молдови 21 винищувач МіГ-29 (із яких один в модифікації УБ). І також - певний запас комплектуючих до цих літаків та значний запас ракет "повітря-повітря" - 344 одиниць Р-60 та 112 одиниць Р-73, і 51 ракета Р-27Р.

Молдавські МіГ-29 перед відправкою покупцям із США, 1997 рік, архівне зображення з відкритих джерел

Американці пішли на викупцих винищувачів у Молдови, щоб не допустити їх перехід в руки Ємену та Ірану. Відомо, що одразу вісім із 21 "молдавських" МіГ-29 були поставлені на зберігання та розібрані, а от інші 13 "бортів" - активно використовувались в ролі "агресорів" за програмою DACT під час навчальних повітряних боїв.

Станом на початок 2022 року було відомо, що вісім колишніх "молдавських" МіГ-29 з Молдови "перекочували" в експозиції та запаси різних аерокосмічних музеїв США. А от інша, невідома кількість винищувачів цього типу й далі використовувалась як "агресори" за програмою DACT для підготовки льотчиків ВПС США. Технічна справність цих МіГ-29 підтримувалась за рахунок "канібалізму запчастин".

Але не варто виключати, що станом на березень минулого року в розпорядженні США лишалась достатня кількість справних винищувачів цього типу і кондиційних комплектуючих, які потім і були використані для зміцнення ЗСУ.

Винищувач МіГ-29 Повітряних Сил ЗСУ, фото ілюстративне
Читайте також: Звідки Україна взяла додаткові Су-25, якщо Болгарія заперечує поставку цих літаків