xcounter
#

Британці можуть віддати Україні свої найстаріші Eurofighter, які спочатку воювали над Лівією, а тепер служать як "агресори"

14720
Винищувачі Eurofighter Typhoon Tranche 1 зі складу Королівських ВПС Великої Британії, фото - Eurofighter
Винищувачі Eurofighter Typhoon Tranche 1 зі складу Королівських ВПС Великої Британії, фото - Eurofighter

Але схоже, що для підготовки льотчиків на такі літаки доведеться просити допомоги в Італії або Німеччини

Британські урядові експерти наполегливо просувають варіант, що Велика Британія зможе передати Україні хіба що невелику кількість винищувачів Eurofighter Typhoon в найстарішій модифікації Tranche 1.

І то – хіба в якості символічного кроку, щоб "підштовхнути" інші країни Заходу до передачі ЗСУ сучасних літаків, наприклад – JAS 39 Gripen. Така концепція активно обговорюється в західних ЗМІ, автори порталу The Drive вирішили розібрати її окремі деталі.

Читайте також: Eurofighter як кандидат для посилення ЗСУ: які реальні можливості літака, його сильні та слабкі сторони
Ймовірно так виглядатиме Eurofighter у випадку передачі для ЗСУ, ілюстративна інфографіка із соцмереж

Для початку журналісти видання наголошують, що сама Велика Британія має доволі обмежені можливості для підготовки наших льотчиків на Eurofighter. Зараз більша частина флоту навчальних літаків Hawk T2 у британців "прикута до землі" через технічні проблеми, а тренажери для імітації польотів- і так перевантажені.

Тому в цьому випадку буде доцільніше залучати потужності німецьких ВПС або Італії, котра відбудувала "вражаючу комплексну систему навчання", якою користуються різні країни НАТО.

Винищувач Eurofighter Typhoon навіть у модифікації Tranche 1, як вважають автори The Drive, за своїми можливостями будуть значно кращі, аніж вживані F-16, які можуть пропонуватись для поставки Україні. Але далі потрібно враховувати, що британські Eurofighter встигли пройти доволі інтенсивну службу, що відповідно впливає на їх технічний стан.

Британські Eurofighter патрулюють над Фолклендськими островами, фото з відкритих джерел

Вперше Королівські ВПС Великої Британії застосовували Eurofighter Typhoon Tranche 1 для реальних бойовий дій у березні 2011 року, для підтримання «безполітної зони» над Лівією. Тоді було залучено одразу 10 літаків цього типу. Але уже в квітні того ж року британські Eurofighter перейшли до виконання і чисто "ударних" функцій.

Насправді, ударний функціонал із можливістю застосовувати керовані авіабомби Eurofighter Typhoon Tranche 1 Королівські ВПС отримали ще в 2008 році. Але станом на 2011 рік британські льотчики ще не мали достатній рівень виучки для таких місій, тому "прогалини" в навчанні довелось буквально надолужувати уже в небі над Лівією.

Британські Eurofighter готуються до злету, фото - Royal Air Force

Ще в 2010 році британці уже запланували, що до 2019 року спишуть всі свої Eurofighter Typhoon Tranche 1. В рамках цього плану вже до 2015 року 16 двомісних літаків цього типу були розібрані на запчастини.

Але в тому ж році Королівські ВПС вирішили підкоригувати свої попередні плани, та зберегти в строю мінімум до 2025 року 30 винищувачів Eurofighter Typhoon Tranche 1. Ці літаки знадобились для виконання ролі "агресорів" при проведенні навчальних повітряних боїв.

Зараз ці "борти" мають доволі обмежені можливості – наприклад, вони не можуть застосовувати далекобійну ракету Meteor класу "повітря-повітря" від MBDA, можуть лише відстрілювати AIM-120. Але в своєму листі на адресу британського парламенту в січні 2023 року BAE Systems як учасник консорціуму Eurofighter заявила, що літаки Eurofighter Typhoon Tranche 1 цілком можливо модифікувати до рівня Tranche 2 чи Tranche 3, що передбачає зокрема розширення ударного потенціалу для роботи по наземним цілям.

Британський Eurofighter Typhoon Tranche 1 в ролі "агресора", 2020 рік, фото з відкритих джерел
Читайте також: Чому британці вважають, що не зможуть швидко дати Україні Eurofighter