xcounter
#

Як довго насправді може тривати підготовка наших льотчиків на F-16, і які ракети до них дадуть

13811
Можливий F-16 в лівреї Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне зображення з відкритих джерел
Можливий F-16 в лівреї Повітряних Сил ЗСУ, ілюстративне зображення з відкритих джерел

Залежно від градації навчальної програми, перехід нашої авіації на сучасні винищувачі може зайняти більше, аніж просто декілька місяців

Портал The Drive спробував оцінити, скільки часу може зайняти процес підготовки наших льотчиків на F-16 у випадку, якщо політичне рішення про передачу таких літаків все ж буде ухвалене. Чіткої відповіді знайти не вдалось. Бо тут все залежатиме від характеру програми, за якою наші захисники неба опановуватимуть F-16.

Повний курс навчання, або ж курс B може тривати до 9 місяців. Перші 4 тижні відбувається академічне навчання, коли пілоти в теорії вивчають системи літака F-16 та алгоритм дій в надзвичайних ситуаціях. Наступним етапом курсанти мають пройти 8 сеансів на тренажері, під час яких відпрацьовується "політ за приладами" та практичні дії в аварійних ситуаціях. Потім курсант має пройти чотири польоти на двомісному F-16D спільно із інструктором, перш ніж перейти до самостійних польотів на цьому винищувачі.

Читайте також: Від кого Україна може отримати Су-27, якщо ми всі вірно зрозуміли натяк Рєзнікова
F-16 у Миргороді, 2011 рік, ілюстративне фото з відкритих джерел

Далі має відбутись ще 60 польотів, в рамках яких має відпрацьовуватись зокрема застосування ракет "повітря-повітря" та озброєння для роботи по наземним цілям, або ж польоти уночі. І лише після такого тривалого курсу навчання, або ж курсу B довжиною 9 місяців пілот вважається готовим до застосування F-16.

В теорії, для підготовки наших пілотів може бути використана опція з FTU – курсу переучування на F-16 досвідчених пілотів, які уже мають значний досвід польотів на літаках західного виробництва.

Мінімальна довжина курсу FTU може складати 69 діб, зокрема 210 академічних годин теоретичної підготовки, до 20 тренувань на симуляторі, 6 польотів на опанування навиків пілотування F-16, від 10 до 15 польотів на застосування ракет "повітря-повітря" та від 6 до 9 польотів на застосування ударного озброєння по наземним цілям.

F-16 у Миргороді, 2011 рік, ілюстративне фото з відкритих джерел

"Стиснути" курс FTU менш ніж, аніж в 69 діб все рівно не вийде, бо це – тривалість з поправкою навіть на те, що пілот тренується навіть без вихідних. І також на те, що льотчик має досвід пілотування західних винищувачів. А під останній критерій наші захисники неба, на жаль, поки що не підходять.

Один із льотчиків ВПС США заявив у своєму коментарі The Drive, що в теорії інфраструктура для проходження курсу FTU дозволила би прийняти мінімум 12 наших льотчиків одночасно, із тривалістю навчання не менше 3 місяців. І то, мовляв, навіть такого інтенсивного курсу підготовки буде ще замало, щоб розкрити повністю потенціал F-16 для утилізації рашистів.

F-16, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але, як далі йдеться в тексті The Drive, на реальну тривалість курсу підготовки наших пілотів на F-16 впливатимуть як мінімум дві вводні. Перша – яка концепцію застосування цих винищувачів запропонують ЗСУ американським партнерам. Бо в самих США зараз досі вважають, що через щільне насичення засобами ППО по обидві лінії фронту не тільки рашисти, але й Україна також обмежена у можливостях використання авіації.

Друга вводна – а яке ж озброєння нам дадуть під ці літаки. Бо, наприклад, як застерігає The Drive, США зазвичай остерігаються давати авіаційну ракету AIM-120 AMRAAM саме під F-16 (яку ми однак і так застосовуємо із ЗРК NASAMS). А перелік ударного озброєння до F-16 може взагалі бути обмеженим "оригінальними" авіабомбами JDAM, а для відстрілу тих же AGM-88 HARM й далі використовуватимуться радянські МіГ-29 та Су-27.

F-16, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Данія має "зайві" F-16, але замість України ці літаки може отримати взагалі Аргентина