xcounter
#

Данія має "зайві" F-16, але замість України ці літаки може отримати взагалі Аргентина

10283
Винищувач F-16 ВПС Данії, фото - Royal Danish Airforce
Винищувач F-16 ВПС Данії, фото - Royal Danish Airforce

Досі мова була про китайські JF-17 чи взагалі російські МиГ-35, і це неабияк тривожило Білий Дім

До Аргентини прибула делегація в складі представників корпорації Lockheed Martin, Данії та США, мета яких – визначити технічні вимоги та потреби для того, аби аргентинські ВПС змогли переозброїтись на винищувачі F-16. Ця делегація протягом наступних 10 днів буде проводити оцінку та огляд логістичних, матеріальних та інфраструктурних можливостей Аргентини на базі 6-ої авіаційної бригади, розташованої в Тандилі поблизу Буенос-Айреса.

Про це глава ВПС Аргентини (FAA) бригадний генерал Ксав’єр Хуліан Ісаак заявив журналістам, що зараз знаходяться на авіабазі Ріо-Гальєгос, пише іспанський портал InfoDefensa.

Читайте також: Скільки літаків Eurofighter Typhoon може дати Велика Британія, і чи "втішить" нас ця цифра
Аргентинські штурмовики A-4, наразі єдиний тип бойового літака у розпорядженні ВПС Аргентини, ілюстративне фото з відкритих джерел

Зазначається, що Аргентина планує купувати саме вживані винищувачі F-16 із наявності війсьово-повітряних сил Данії. Перші перемовини по цій темі між Аргентиною та Данією почались наприкінці 2022 року. Самих аргентинців варіант із данськими F-16 цілком влаштовує в плані технічного стану цих літаків, але про можливу вартість продажу цих літаків обидві сторони ще не домовились.

Відомо, що Аргентина хоче сформувати ескадрилью із не менш чим 18 винищувачів. Система логістичного забезпечення в аргентинських ВПС суттєво відрізняється, аніж у тій же Данії. Тому окремо під час перемовин стоїть питання купівлі одного «повітряного танкера» для Аргентини.

Винищувач F-16 ВПС Данії, фото - Royal Danish Airforce

Купити нові винищувачі Аргентина намагається ще з 2015 року, коли була вимушена остаточно списати свої Mirage III та літаки похідних модифікацій (на той момент аргентинці мали вісім Mirage III, чотири Mirage 5 та чотири Nesher, останні два – походять саме від Mirage III).

Із самого початку пошуків Буенос-Айрес одразу "цілив" на купівлю саме винищувачів покоління 4++, тому наприклад одразу відкинув варіант із купівлею вживаних ізраїльських літаків Kfir або італійських навчально-бойових M-346. Натомість аргентинці намагались домовитись про купівлю південнокорейських FA-50 чи шведських JAS 39 Gripen.

Винищувач JAS 39 Gripen бразильських ВПС, ілюстративне фото від Saab

Але тут в дію вступив інший фактор – після Фолклендської війни 1982 року Велика Британія на правах держави-переможця намагається блокувати поставку до Аргентини будь-якого озброєння, для виробництва якого використовуються британські комплектуючі.

Або ж – намагається тиснути на усі лояльні країни, аби вони не продавали озброєння і техніку аргентинцям, що прагнуть відродити боєздатність свого війська та знову взяти реванш за програш. Тому Південна Корея та Швеція в підсумку не наважились продати свої винищувачі Аргентині.

Рашистський МиГ-35, ілюстративне фото з відкритих джерел

На цьому тлі РФ і намагалась продати Аргентині свої МиГ-35, але тут росіян як завжди підвела їх патологічна жадібність, тому Москва та Буенос-Айрес про поставку літаків так і не домовились. Так і виник варіант, що китайці можуть продати аргентинцям свої JF-17. Але тут вже вирішив втрутитись Білий Дім, який не хотів допустити поставки винищувачів від Китаю, тому натомість дозволив купівлю винищувачів F-16.

За даними The Military Balance 2022, Аргентина зараз із бойової авіації має лише 12 штурмовиків A-4 Skyhawk, котрі також уже "просяться на пенсію". В свою чергу, на початок минулого року в розпорядженні Данії було 44 винищувачі F-16, які зберігатимуться на озброєнні до 2027 року, паралельно із отриманням нових F-35.

Винищувач F-16 ВПС Данії, фото - Royal Danish Airforce

На початку січня 2023 року в західних ЗМІ були повідомлення про те, що Данія або Голландія можуть бути постачальниками F-16 для України. І тепер не зовсім зрозуміло, чи лише Аргентина придбає "данські" F-16, або чи Україна також буде отримувачем цих літаків.

Читайте також: Якщо Польща дасть Україні МіГ-29, на передачу та освоєння перших "бортів" знадобиться 2-3 місяці