xcounter
#

Скільки літаків Eurofighter Typhoon може дати Велика Британія, і чи "втішить" нас ця цифра

18972
Британські Eurofighter Typhoon, фото - Royal Air Force
Британські Eurofighter Typhoon, фото - Royal Air Force

Передача таких літаків може бути хіба "символічним жестом", щоб прискорити поставку авіації для України від Заходу

Серед урядовців Великої Британії є "серйозні перестороги" щодо можливої поставки бойових літаків для України. Такі перестороги зокрема опираються на оцінки аналітичної компанії Janes, за даними якої Сполучене Королівство може виділити для ЗСУ в кращому випадку лише близько 30 винищувачів Eurofighter Typhoon модифікації Tranche 1. Про це йдеться в публікації видання The Wall Street Journal.

Невелика кількість літаків, котрі навіть у кращому випадку можуть передані Україні – не єдина перешкода у цій історії, зазначають журналісти видання. За словами військових аналітиків, Eurofighter Typhoon складний в обслуговуванні та експлуатації. І водночас незрозуміло, яку саме роль можуть отримати ці літаки в строю ЗСУ.

Читайте також: Eurofighter як кандидат для посилення ЗСУ: які реальні можливості літака, його сильні та слабкі сторони
Британські Eurofighter Typhoon, ілюстративне фото з відкритих джерел

У нинішній війні РФ проти України "роль пілотованих літаків виявилась обмеженою, враховуючи широке використання ракет та безпілотників, та зважаючи на ефективність російських та українських засобів ППО". Тому всупереч своїй символічній цінності, реальний ефект від передачі винищувачів може бути меншим, аніж від танків.

"В якийсь момент варто спитати, для чого саме Україна збирається їх (винищувачі Eurofighter Typhoon – ред.) використовувати. Бо ж ви не хочете, аби високотехнологічні літаки просто стояли на злітно-посадкових смугах в Україні, де вони можуть стати мішенню для росіян", цитує WSJ слова Малькольма Чалмерса, заступника генерального директору Королівського інституту стратегічних досліджень (RUSI).

Британські Eurofighter Typhoon, ілюстративне фото з відкритих джерел

Водночас, автори видання переконані, що своїм сигналом про готовність передати Україні Eurofighter, Велика Британія могла би зіграти "таку ж роль каталізатора, яка і в дебатах щодо поставок танків".

Також WSJ наголошує, що в рамках пакетів санкцій проти Кремля уряд Великої Британії запровадив зокрема обмеження проти постачальників комплектуючих та програмного забезпечення, що використовуються для виробництва бойових літаків для "ВКС РФ".

Британські Eurofighter Typhoon, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Якщо Польща дасть Україні МіГ-29, на передачу та освоєння перших "бортів" знадобиться 2-3 місяці