xcounter
#

Скільки часу необхідно для опанування вертольотів H-1Y Venom та AH-1Z Viper на прикладі Чехії

8861
AH-1Z Viper на яких навчались чеські військові (всі фото: Armáda České republiky)
AH-1Z Viper на яких навчались чеські військові (всі фото: Armáda České republiky)

Для України приклад Чехії майже ідеальний, бо чеські вертолітники пересідають на американські машини з радянських Ми-24

Україна рано чи пізно, але прийде до питання оновлення армійської авіації - транспортних та ударних вертольотів. І насправді це питання не менш важливе за отримання західних винищувачів.

А в цій ситуації має значення не тільки ціна машин, але й строки за які можливо опанувати нові вертольоти. А для оцінки якнайкраще підходить приклад Чехії, яка ще у 2019 році замовила у США 12 машин: чотири ударних вертольоти Bell AH-1Z Viper та вісім транспортних Bell UH-1Y Venom. Вартість цієї угоди становила, до речі, 14,5 млрд крон (близько 622 млн доларів на той час) а строк постачання - 2023 рік.

Читайте також: США досі використовують літаки U-2 часів "Холодної війни", і саме вони стежили за аеростатами з Китаю
Bell UH-1Y Venom
Bell UH-1Y Venom

Як повідомило міноборони Чехії, 13 лютого 2023 року був завершений курс підготовки льотчиків та техніків на базі Marine Corps Base Camp Pendleton у Каліфорнії.

А навчатися чеські військові почали ще у липні 2022 року. Першим польотам, які відбулись у вересні, передувала двомісячна теоретична підготовка та вправи на тренажерах. Загальний курс тривав 7 місяців, включав всі елементи використання та експлуатації машин, а загальний наліт на кожного пілота склав 80 год.

Серед особливостей чеські вертольотчики відмічали значні відмінності у керуванні американських та радянських вертольотів та звісно можливостях, які були недосяжні для звичних їм Ми-24. А також ряд специфічних тренувань, наприклад, "горяча дозаправка", коли відпрацьовується дозаправлення вертольоту на польовому передовому майданчику без вимикання двигуна.

В цій ситуації для України вкрай важливе те, що у випадку чеських вертольотчиків ситуація з опануванням нових машин максимальна схожа з тим, що буде чекати й українських - перехід з одного й того ж типу радянських машин.

AH-1Z Viper
Чеські льотчики у AH-1Z Viper

Звісно треба зважити на те, що для бійців ЗСУ курси будуть традиційно скорочені. Але стандартний курс 7 місяців, навіть у випадку пришвидшення вдвічі, все одне буде означати підготовку протягом 3-4 місяців.

Водночас питання передачі до України ударних вертольотів поки не обговорюється, хоча слід зважити на те, що Велика Британія вже передала ЗСУ пошуково-рятувальні Sea King, які цілком можуть мати значно ширші можливості.

Читайте також: Норвегія офіційно повідомила, що замовила Leopard 2A7 за нереальним цінником