xcounter
#

Норвегія офіційно повідомила, що замовила Leopard 2A7 за нереальним цінником

 Leopard 2A7 під час випробувань у Норвегії (фото: Forsvarsmateriell)
Leopard 2A7 під час випробувань у Норвегії (фото: Forsvarsmateriell)
6841

Leopard 2A7 з огляду на контракт з Норвегією, офіційно стає найдорожчим танком у світі, бо мова йде про декілька десятків мільйонів доларів за одну машину

Міноборони Норвегії, яке офіційно надало перевагу німецькому танку Leopard 2A7 над корейським K2 у результаті конкурсу на нову бойову машину для власних збройних сил, оголосило про укладання твердого контракту та назвало дійсно приголомшливу ціну.

Вартість угоди на 54 Leopard 2A7 та опціон на ще 18 танків, зі строком постачання у 2026-2028 роках, склав 19,7 млрд норвезьких крон. За поточним курсом це близько 1,92 млрд доларів США.

Читайте також: Cкільки коштує один патрон, як рашисти переплутали крейсер з гранатометом та інші новини й події тижня війни від Defense Express

Таким чином один "умовний" Leopard 2A7 за цим контрактом коштує 35,5 млн доларів. У випадку, якщо загальна сума контракту охоплює й опціонні пропозиції (що сумнівно), то вартість одного німецького танка складає 26,6 млн доларів.

Вочевидь контракт охоплює не тільки самі танки, а запас запчастин, снарядів, послуги з навчання та логістики тощо. Але у будь-якому випадку вартість Leopard 2A7 об'єктивно перевершує уявлення про те, скільки мають коштувати танки. І точно робить його, скоріш за все, найдорожчим танком у світі.

Більше того, до цього навіть K2 для Польщі коштував 18,72 млн доларів за танк, у межах контракту 180 танків за 3,37 млрд доларів. Але вартість цього контракту цілком могла бути пов'язана з тим, що Корея погодилась на надшивке постачання машин, перші з яких прибули лише через 102 дні після підписання угоди, а також подальше ліцензійне виробництво цих танків у себе і мова йде про 820 K2PL.

Можливо, що контракт охоплює просто величезні обсяги передачі боєприпасів, які співставні із замовленням Польщею у межах закупівлі танків M1A1 Abrams. Нагадаємо, що наприкінці минулого року Управління воєнного співробітництва міністерства оборони США (Defense Security Cooperation Agency) надало згоду на продаж 116 танків M1A1 Abrams за 3,75 млрд доларів. Тобто формально по 32,3 млн доларів за одну машину.

Abrams M1A1 FEP
Abrams M1A1 FEP (фото: DoD US)

Але справа в тому, що в цей контракт було "зашито" постачання дійсно величезної кількості боєприпасів - понад 300 тисяч одиниць 120-мм снарядів. А вже наступна партія із 250 танків M1A2 Abrams у версії SEPv3 пішла за 4,75 млрд доларів, тобто по 23 млн за один Abrams у найсучаснішій серійній версії з усім додатковим оснащенням, озброєнням, запчастинами та супутніми послугами.

Водночас питання факторів вибору Норвегією Leopard 2A7 вже стали предметом публікацій місцевої преси, яка дізналась, що вибір німецької машини був зроблений ще перед початком конкурсу з корейським K2.

Читайте також: Як найменша країна НАТО купувала для ЗСУ реактивні снаряди до БМ-21 "Град", і що з цього вийшло