xcounter
#

Cкільки коштує один патрон, як рашисти переплутали крейсер з гранатометом та інші новини й події тижня війни від Defense Express

3494
Cкільки коштує один патрон, як рашисти переплутали крейсер з гранатометом та інші новини й події тижня війни від Defense Express

Про те, як радіометрист з "Варяга" став гранатометником, ціни на патрони та інші події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Рашисти і контракт на Ми-28

Уряд Бангладеш 14 лютого 2022 року запровадив заборону на захід в порти країни 69 російських суден, зокрема танкери та інші вантажні лайнери, які належать 7 компаніям. Цей крок насправді для Кремля болючий, бо таким чином для росіян ускладнюється доставка вантажів, необхідних для побудови АЕС "Руппур" в Індії, в рамках спільного із РФ проекту.

Читайте також: Британці показали "далекобійні можливості" для ЗСУ, і це аж ніяк не крилата ракета SCALP
Ми-28НЭ
Рашистський Ми-28НЭ, ілюстративне фото з відкритих джерел

Але ця історія має заодно деяке дотичне відношення до світового ринку озброєнь, а саме – як рашистський ВПК після вторгнення в Україну стрімко втрачає замовників на свої "вироби". Розповідаємо про те, як рашисти так дістали одну з країн Азії, що замість контракту на Ми-28 отримали заборону на захід суден.

Субмарини із Tomahawk

Після зламу "бар'єрів" для України в плані поставок танків і далекобійних ракет стало популярним жартувати, що такими темпами ми скоро отримаємо й підводні човни з крилатими ракетами Tomahawk. Мовляв, для нас багато чого ще півроку назад вважалось недосяжним, наприклад ті ж самі M1 Abrams чи зенітно-ракетні комплекси Patriot.

Tomahawk
Пуск крилатої ракети Tomahawk з підводного човна ВМС США, ілюстративне фото з відкритих джерел
Раз уже на те пішло, чергу на купівлю атомних (або ж звичайних дизель-електричних) підводних човнів із можливістю запуску КР уже "зайняла" Австралія, котра ще восени 2021 року уклала спільний оборонний пакт AUKUS із США та Великою Британією. Сама Австралія на такий проект уже готова виділити 50 мільярдів доларів протягом наступних декількох років, бо хоче масштабно переозброїтись на випадок війни з Китаєм у Тихоокеанському регіоні. Але тут є свої нюанси, які в своєму блозі викладає Міжнародний інститут стратегічних досліджень (IISS). Розповідаємо детальніше, чому про субмарини із Tomahawk для України можна навіть не жартувати.

"Новітній безпілотник" з ракетним стартом

Цього тижня мережу облетіло доволі цікаве відео з випробуванням українського безпілотника, який стартував завдяки ракетному прискорювачу.

Старт RZ60
Старт RZ60

Відео із дописом виклав співробітник хімічного факультету КНУ ім. Шевченка та керівник NAURocket Сергій Піпко, але згодом видалив допис. Але вже після того, як воно було активно поширено численними ЗМІ.

У "таємничому дроні" вже встигли побачити новітню українську розробку, але річ у тому, що це доволі публічний дрон RZ60, який був розроблений ще декілька років тому. Розповідаємо, що це за дрон і чи дійсно він "камікадзе.

Скільки коштує один патрон

Час від часу пересічні громадяни починають стикатися з цінами на сучасне озброєння, у результаті чого рівень шоку залежить лише від підготовленості людини. Бо дізнатись, що такий винищувач, як F-16 вже давно не коштує 30-40 млн доларів, а близько 150 млн доларів - це одне, а вартість танка Leopard 2A7 на рівні 27,2 млн доларів за одиницю - інше.

Стрілецька підготовка з АК бійців ЗСУ у Великій Британії
Стрілецька підготовка з АК бійців ЗСУ у Великій Британії
Водночас це все одно "великі речі", а що стосовно звичайних патронів? І в цьому випадку у міноборони України розкрили вартість боєприпасів у калібрі 7,62 мм для того, щоб зняти будь-які питання відносно їх вартості. Хоча при бажанні, в цілому виключно для розуміння порядку цін, можливо й самостійно зайти на сайт будь-якого збройового магазину та подивитися скільки коштують патрони на цивільному ринку. Отже, в черговому матеріалі – остаточне руйнування ілюзії щодо вартості озброєння.

Рашисти переплутали ракетний крейсер з гранатометом

У мережі з’явилося відео із допитом полоненого – у руках ЗСУ опинився цілий радіометрист з ракетного крейсера "Варяг" Тихоокеанського флоту ВМФ РФ, який тепер пояснює, як він опинився в Україні з гранатометом в руках.

"Герой" сюжету – такий собі Золотов Дєніс Андрєєвіч, який з 2014 року за контрактом проходить службу на крейсері "Варяг". У листопаді 2022 року через нестачу військовослужбовців був відправлений у 155-у бригаду морської піхоти, де Золотов "отримав посаду гранатометника" – колишній радіометрист каже, що хоча "морська піхота" звучить "гарно", але бригада не має належного забезпечення.

Читайте також: Коли маразм зустрівся з деменцією: Лукашенко запропонував виробляти "штурмовик МиГ-25" у Білорусі