xcounter
#

Британці показали "далекобійні можливості" для ЗСУ, і це аж ніяк не крилата ракета SCALP

49636
Безпілотник Ту-141 "Стриж", що може використовуватись як імпровізований засіб доставки "бавовни", фото ілюстративне
Безпілотник Ту-141 "Стриж", що може використовуватись як імпровізований засіб доставки "бавовни", фото ілюстративне

Але сама концепція розробки по-своєму цікава, бо дозволить масштабувати доставку "бавовни" на територію РФ

Міноборони Великої Британії запустило програму по розробці безпілотників різних типів, які б могла використовувати Україна для війни проти РФ. Одним із базових розробників за цією програмою є компанія QinetiQ, що тісно співрацює з британським оборонним відомством.

Нещодавно ця компанія презентувала свій "дрон-камікадзе з трикутним крилом, надрукованим на 3-D принтері", характеристики якого не розкриваються. Рендер проекту лише дає зрозуміти, що такий БПЛА буде оснащений двома двигунами та матиме масове виробництво, завдяки простоті технології. Про це йдеться в публікації порталу The Drive.

Читайте також: Наскільки потужним має бути безпілотник, щоб точно знищити завод по виробництву ракет чи Shahed-136
Дрон-камікадзе за технологією 3-D друку, який британська QinetiQ розробляє в інтересах ЗСУ, зображення наводить The Drive

Автори видання припускають, що при розробці цього дрона-камікадзе британська QinetiQ використала свою перевірену розробку – сімейство безпілотників Banshee. Яккі в теорії можна було б адаптувати для "камікадзе" і без особливих конструктивних переробок.

Зазвичай такі БПЛА використовуються як мішені для тренування ППО. Але британці для своїх Banshee намагаються знайти й інше застосування – наприклад, у 2021 році Королівські ВМС відпрацьовували запуск таких безпілотників з палуби авіаносця HMS Prince of Wales, і ці експерименти пройшли успішно.

Безпілотний літальний апарат Banshee Jet-80 з реактивним двигуном на палубі авіаносця HMS Prince of Wales, вересень 2021 року, фото з відкритих джерел

Наявність двох двигунів на цьому "дроні-камікадзе з трикутним крилом та 3-D друком" показує, що британці розробляють саме далекобійний літальний апарат.

Якщо зважити на те, що офіційний Лондон поки не підтвердив припущення, що під поняттям про "далекобійні можливості" криється саме поставка крилатих ракет SCALP, то схоже, що під "далекобійними можливостями" малося на увазі саме програма по дронам-камікадзе, які б допомогли ЗСУ активніше та інтенсивніше атакувати військові об’єкти на території РФ.

Безпілотник Banshee Whirlwind від QinetiQ із поршневим двигуном, який використовується в якості мішені для тренування ППО, фото з відкритих джерел

З однієї сторони, така програма виглядає не настільки привабливо, як бодай перспектива отримання далекобійних крилатих ракет. Але з іншої сторони, така програма має свої переваги, бо у випадку успішної реалізації дозволить масштабувати доставку "бавовни" на територію країни-агресора.

Читайте також: Рашисти настільки бояться "бавовни" в Москві, що крім "Панцирів" залучили ще й бригаду на ЗРК С-300