xcounter
#

Наскільки потужним має бути безпілотник, щоб точно знищити завод по виробництву ракет чи Shahed-136

22183
Безпілотник Ту-141 "Стриж", що може використовуватись як імпровізований засіб доставки "бавовни", фото ілюстративне
Безпілотник Ту-141 "Стриж", що може використовуватись як імпровізований засіб доставки "бавовни", фото ілюстративне

Або чим завершились попередні спроби ударити по об’єктам військової промисловості Ірану

WSJ з посиланням на "офіційних осіб США" пише, що саме Ізраїль ударив своїми безпілотниками по військовій промисловості Ірану в неділю 30 січня. Мовляв, Тель-Авів та Білий Дім "шукають нові способи стримати військові та ядерні амбіції Тегерану".

Американські журналісти окремо наголошують, що військові Ізраїлю утримуються від жодних коментарів по темі "бавовни" на військових об’єктах Ірану, що відбулась минулої неділі. І водночас – вони пов’язують такі удари з поверненням на пост прем’єр-міністра Беньяміна Нетаньяху, попередній період правління якого (з 2009 по 2021 роки) також відзначався серією ударів по військовій інфраструктурі Тегерану.

Читайте також: Чи дійсно у Ірані міг бути знищений завод з виробництва Shahed-136
Завод з виробництва Shashed-136 та інших дронів у місті Ісфахан, що став об'єктом атаки невідомого БПЛА 29 січня 2023 року, фото з відкритих джерел

Як далі за текстом випливає з публікації WSJ, коректніше було говорити про те, що до цього часу Ізраїль використовував для ударів по Ірану невеликі квадрокоптери з вибухівкою, по суті – мініатюрні дрони-камікадзе.

Наприклад, є повідомлення, що невідомі дрони-квадрокоптери в 2021 році атакували один із об’єктів атомної програми Тегерану. А у вересні 2021 року об’єктом для ізраїльського удару став ракетний завод на захід від столиці Ірану, що належить промисловій групі "Шахід Хеммат". У травні 2022 року таким же чином була доставлена "бавовна" на один із об’єктів Ірану, що займається одночасно розробками по темі БПЛА, ракет та ядерних технологій.

Вибір саме квадрокоптерів з вибухівкою означав, що Ізраїль не ставив перед собою повне знищення виробничих потужностей об’єктів ворога. А скоріше – "точкове" знищення інженерів, які відповідали за стабільну роботу цих підприємств іранського ВПК.

Той же завод з виробництва Shashed-136 та інших дронів у місті Ісфахан, що не зазнав руйнувань після атаки 29 січня 2023 року

Схоже, саме через цей фактор досі жоден з ударів Ізраїлю безпосередньо по території Ірану не приніс суттєвої шкоди іранському ВПК, всупереч інформаційному резонансу. Хоча можливо, що при плануванні цих атак ізраїльські військові саме на резонанс в першу чергу й сподівались.

Ізраїль вважає, що першочергові цілі Ірану, по яким потрібно працювати усіма наявними засобами – це в першу чергу об’єкти на території Сирії. І схоже, це ще один фактор, який пояснює, чому для ударів безпосередньо по іранській території поки що використовувались лише квадрокоптери з вибухівкою.

Читайте також: З'явились супутникові знімки заводу з виробництва Shahed-136 в іранському місті Ісфахан