xcounter
#

Чи дійсно у Ірані міг бути знищений завод з виробництва Shahed-136

13804
Завод з виробництва Shashed-136 та інших дронів у місті Ісфахан
Завод з виробництва Shashed-136 та інших дронів у місті Ісфахан

У Ісфахані дійсно знаходиться завод з виробництва Shahed-136, але треба розуміти певні особливості іранської оборонної промисловості

В іранському місті Ісфахан 28 січня близько 23:30 за місцевим часом було атаковане одне з військових промислових підприємств, яке належить міноборони країни. І попри те, що після цього у ЗМІ з'явилась інформація про вибухи та масштабні руйнації в інших містах, лише вибух в Ісфахані залишається підтвердженим.

Зокрема міноборони Ірану повідомило, що на одне з підприємств у місті була здійснена "невдала атака" за допомогою міні-дронів. "Один з них був знищений комплексом ППО, два інших потрапили у "оборонні пастки" та детонували". Таку заяву розповсюдила агенція новин Ісламської республіки IRNA.

Читайте також: Новий рекорд російської "оборонки", зайві Eurofighter, Х-55 з імітатором ядерної БЧ та інші новини й події тижня війни від Defense Express

Також у мережі розповсюджено ряд відео, але найбільш достовірним можливо вважати лише те, яке з'явилось з самого початку:

Заява іранського міноборони також вказує не те, що атака була здійснена на з території будь-якої іншої країни, а силами в середині самого Ірану, бо для удару були використанні міні-дрони з обмеженим радіусом польоту.

Також циркулює інформація, що уражено було завод, який виробляє дрони-камікадзе Shahed-136. Цей завод дійсно знаходиться у місті Ісфахан, на території вертолітної авіабази.

Завод Shashed-136 Ісфахан
Завод з виробництва Shashed-136 та інших дронів у місті Ісфахан (32.62264, 51.69310)

Але вважати, що це єдине військове підприємство у місті - неможливо. Зокрема лише поряд з цим об'єктом знаходяться одразу декілька позиційних районів ракетних військ, інші військові частини та оборонні об'єкти, включно з промисловими майданчиками.

Зліва-направо, зверху-вниз: підземні ракетні тунелі (32.5873, 51.7027), позиції ППО (32.5869, 51.70311), підземні сховища (32.59158, 51.69283), військова база (32.61295, 51.6388)

Також треба зважити на те, що всі дійсно критичні виробничі потужності Іран активно ховає під землю. При цьому здійснює це багато десятиріч. Зокрема також поряд з заводом де виробляються Shahed-136 знаходиться доволі масивний підземний об'єкт і він просто врізаний в гору та має одразу три гейти.

Підземний завод Ісфахан
Підземний завод в Ісфахані (32.58826, 51.81732)

Таким чином навряд атака незначними силами, яка викликала лише доволі помірну реакцію з боку міноборони Ірану, може дійсно вивести з ладу будь-яке важливе військове підприємство країни. І цілком можливо, що в той час, коли на поверхні підприємство виглядає, як декілька ангарів, то під ними цілком можуть бути підземні виробничі потужності. А для їх знищення вже необхідні спеціальні бетонобійні бомби.

Відносно ж інформації про землетрус в Ірані, то він стався у північно-західному регіоні країни поряд з містом Хой, достатньо близько від кордону з Туреччиною. А найближчий відомий іранський ядерний об'єкт знаходиться у 170 км на південний схід у місті Бонаб.

Згодом з'явились й свіжі супутникові знімки завода із виробництва дронів-камікадзе Shahed-136, які дозволяють перевірити припущення щодо ураження саме цього підприємства.

Читайте також: Російські САУ ховаються по лісах, але ЗСУ знаходять їх високоточними ударами