xcounter
#

Новий рекорд російської "оборонки", зайві Eurofighter, Х-55 з імітатором ядерної БЧ та інші новини й події тижня війни від Defense Express

15358
Т-90М на фарбуванні, фото ілюстративне
Т-90М на фарбуванні, фото ілюстративне

Про новий "рекорд" російської оборонки, "зайві" винищувачі та інші події тижня

Пропонуємо ознайомитися з оглядом подій та матеріалів тижня, короткий опис яких ми зібрали для вас у цій статті.

Старі-нові проблеми російської "оборонки"

Підприємства російської "оборонки", яких наразі змушують активно "стрибати вище голови", зіштовхнулися з новою-старою проблемою – дефіцитом кваліфікованих кадрів. Водночас активний відтік кадрів за кордон, а також безпосередньо мобілізація та її наслідки тільки погіршують ситуацію для РФ.

Читайте також: "Танковий зоопарк": скільки десятків моделей та версій танків у ЗСУ вже зараз й очікується, та що з цим робити

За попередніми підрахунками, у 2023 році російському оборонно-промисловому комплексі не вистачатиме щонайменше 50 тисяч висококваліфікованих робітників, таких як верстатники, слюсарі, токарі чи навіть ІТ-фахівці. Підприємствам, які "обслуговують" військово-морський флот, потрібні збирачі суден, зварювальники, паяльщики тощо.

Велика Британія може продати до 48 "зайвих" Eurofighter, і на них вже є покупець

Туреччина та Велика Британія ведуть перемовини про закупівлю великої партії озброєнь, загальна сума контрактів може досягати 10 мільярдів доларів. Щоб обговорити конкретні деталі майбутньої угоди, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар особисто прибув з візитом у Лондон, розповідає видання Middle East Eye з посиланням на "три джерела, знайомі з перебігом перемовин".

Британські Eurofighter Typhoon
Британські Eurofighter Typhoon, фото – Royal Air Force

Зазначається, що перемовини між Анкарою та Лондоном ще не дійшли до фінальної стадії, тому поки відомо лише про загальні деталі. Наприклад, Туреччина хоче купити у Великої Британії від 24 до 48 винищувачів Eurofighter Typhoon, щоб закрити "прогалини" в системі протиповітряної оборони. З однієї сторони, поставка таких літаків може стати викликом для турецьких збройних сил, бо Eurofighter "вимагає складного навчання і технічних налаштувань". З іншої сторони, Катар як союзник розмістив на аеродромах Туреччини декілька своїх винищувачів Eurofighter, тому турецькі військові мають практичну можливість спростити собі освоєння таких літаків.

США вже не мають "вільних" гаубиць M777 та M109 для ЗСУ, тому варто почати поставки гаубиць M198 – CSIS

Американський Центр стратегічних досліджень (CSIS) виступив з коментарем, в якому наполягає – Білий Дім та Пентагон має перейти до поставок Збройним Силам України старих гаубиць М198 калібру 155-мм, поставлених на зберігання.

m198
Американські гаубиці M198 в строю армії Іраку, ілюстративне фото з відкритих джерел

Свою думку експерти CSIS аргументують так. Війна в Україні проти рашистів стала «артилерійською», відповідно – поставки додаткових артсистем для ЗСУ завжди будуть вкрай потрібні. Але Армія США уже підійшла до того рубежу, коли уже нема артсистем, які можна передати тут і зараз. Тому потрібно "згадувати" про гаубиці, поставлені на зберігання.

Під Києвом знову збили Х-55 з імітатором ядерної бойової частини, а Х-101 рашисти почали маскувати

Рашисти знову використали під час запуску ракети Х-55 з імітатором ядерної, так званої "спеціальної" бойової частини. За інформацією Defense Express із власних джерел таку ракету було знищено на підльоті до Києва з південно-східного напряму. Її уламки знайдені у районі Борисполя.

х-55
Імітатор спеціальної ядерної бойової частини Х-55, Київ, листопад 2022 року

Зазначимо, що вперше про застосування Х-55 з масогабаритним макетом ядерного заряду наше видання повідомило ще 17 листопада. Згодом цю інформацію було підтверджено Міноборони України під час брифінгу для ЗМІ 1 грудня. На ньому також повідомлено про те, що ще одну Х-55 з імітатором було знищено у Хмельницькій та Львівській областях на дальностях 40 та 80 км від кордону країн-членів НАТО. Тобто це вже, як мінімум, четвертий випадок.

Рашисти показали свою авіатехніку зі зберігання, і це вразило хіба сателітів Кремля в Африці

У січні 2023 року Російська Федерація передала Міноборони африканського Малі велику партію авіатехніки, судячи з усього взятої зі зберігання – два вертольоти Ми-8, п’ять навчальних літаків L-39 та один штурмовик Су-25.

Ми-8
РФ передала Міноборони Малі додаткову партію авіатехніки, зокрема Ми-8 та L-39, січень 2023 року, фото з відкритих джерел

Зазначається, що церемонія передачі відбулась 19 січня, перші фото у відкритому доступі з’явились 23 січня цього року. На всіх літаках зафарбовано серійні номери. Що взамін літаків Кремль попросив у Малі – не розкривається, але відомо, що Су-25 росіяни передали для заміни аналогічного штурмовика, що розбився у жовтні 2022 року.

Читайте також: Бельгійські зброярі заломили ціну в півмільйона євро за один Leopard 1 у неналежному стані, які викупили за 15 тисяч