xcounter
#

Російська "оборонка" каже, що зіштовхнулася з новим рекордом і не знає, що з цим робити

158967
Т-90М на фарбуванні, фото ілюстративне
Т-90М на фарбуванні, фото ілюстративне

Виправити таку ситуацію "нашвидкоруч" аж ніяк не вийде

Підприємства російської "оборонки", яких наразі змушують активно "стрибати вище голови", зіштовхнулися з новою-старою проблемою – дефіцитом кваліфікованих кадрів. Водночас активний відтік кадрів за кордон, а також безпосередньо мобілізація та її наслідки тільки погіршують ситуацію для РФ, як розповідає видання АрміяInform.

За попередніми підрахунками, у 2023 році російському оборонно-промисловому комплексі не вистачатиме щонайменше 50 тисяч висококваліфікованих робітників, таких як верстатники, слюсарі, токарі чи навіть ІТ-фахівці. Підприємствам, які "обслуговують" військово-морський флот, потрібні збирачі суден, зварювальники, паяльщики тощо.

Читайте також: Ще один показник кількості виробництва ракет РФ на рік: скільки "Цирконів" може зробити російська "оборонка"
Загалом же на кінець 2022 року дефіцит кадрів у російській промисловості "пробив" рекордне значення у мінус 35% за останні тридцять років. Офіційно рашисти кажуть, що "оборонці" не вистачає 3814 осіб, по факту цей показник може сягати понад 20 тисяч вже зараз.
Тут, наприклад, можна згадати ситуацію, коли у вересні минулого року Кремль хотів перевести "Уралвагонзавод" на цілодобовий ремонт танків, але через нестачу працівників зрештою влаштував туди 250 "зеків".
9М544 системи
Російська "оборонка" продовжує працювати, але робити це їй все важче

Разом з тим, як каже замгендиректора з розвитку персоналу ПАО "КМЗ им. Зверева" Алєксєй Атланов, у РФ немає якоїсь чіткої стратегії, як готувати нових спеціалістів і розв’язати проблему дефіциту фахівців. Навіть якщо ситуація буде змінюватися вже зараз, має пройти щонайменше декілька років, щоб був результат.

Читайте також: Вся "оборонка РФ" у мініатюрі: як продавати радянський шолом за майже півтисячі доларів