xcounter
#

Велика Британія може продати до 48 "зайвих" Eurofighter, і на них вже є покупець

71841
Британські Eurofighter Typhoon, фото – Royal Air Force
Британські Eurofighter Typhoon, фото – Royal Air Force

Літаки йдуть "в пакеті" із фрегатами, транспортними літаками й танковими двигунами майже на 10 мільярдів доларів

Туреччина та Велика Британія ведуть перемовини про закупівлю великої партії озброєнь, загальна сума контрактів може досягати 10 мільярдів доларів. Щоб обговорити конкретні деталі майбутньої угоди, міністр оборони Туреччини Хулусі Акар особисто прибув з візитом у Лондон, розповідає видання Middle East Eye з посиланням на "три джерела, знайомі з перебігом перемовин".

Зазначається, що перемовини між Анкарою та Лондоном ще не дійшли до фінальної стадії, тому поки відомо лише про загальні деталі. Наприклад, Туреччина хоче купити у Великої Британії від 24 до 48 винищувачів Eurofighter Typhoon, щоб закрити "прогалини" в системі протиповітряної оборони. З однієї сторони, поставка таких літаків може стати викликом для турецьких збройних сил, бо Eurofighter "вимагає складного навчання і технічних налаштувань". З іншої сторони, Катар як союзник розмістив на аеродромах Туреччини декілька своїх винищувачів Eurofighter, тому турецькі військові мають практичну можливість спростити собі освоєння таких літаків.

Читайте також: Армія США замовила "мікрохвильовку" Leonidas для знищення дронів, щоб оцінити її ефективність та переваги
C-130 Hercules зі складу Королівських ВПС Великої Британії, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окрім цього, міністри оборони Туреччини та Великої Британії обговорювали варіант з викупом британських C-130J для турецьких ВПС. З однієї сторони, Королівські ВПС самі планують списати всі 14 транспортних літаків цього типу протягом 2023-2025 років. З іншої сторони, турецькі військові говорять, що все рівно мають свої "ноу-хау" по обслуговуванню та модернізації цих літаків. Котрі потрібні Туреччині для логістичного обслуговування її операцій у Лівії.

Ще дві позиції, які обговорювались – можлива поставка для турецьких ВМС трьох фрегатів проекту Type 23, які мають бути в найближчий час виведені зі строю Королівських ВМС Великої Британії. І також – поставка танкових двигунів для оновлення силових установок на турецьких M60, ймовірна кількість не уточнюється.

Британський фрегат проекту Type 23, ілюстративне фото з відкритих джерел

Поки лишається невідомим, протягом якого часу Туреччина планує отримати всі ці всі літаки, фрегати й танкові двигуни, і протягом якого часу Велика Британія це все зможе реально поставити. І також невідомо, в якому саме форматі відбуватимуться закупки – всі позиції окремо, чи все разом в одному пакеті, як власне й обговорювали міністри оборони Туреччини та Великої Британії.

Але сам факт перемовин про настільки велику закупівлю озброєнь є уже показовим, та справить всій вплив на роботу світового ОПК. Що в свою чергу дотично стосуватиметься й питань поставок зброї для ЗСУ.

Турецькі M60, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: ОПК Європи залежить від вольфраму з Китаю, який возять через територію РФ