xcounter
#

Армія США замовила "мікрохвильовку" Leonidas для знищення дронів, щоб оцінити її ефективність та переваги

9468
Leonidas на шасі Stryker
Leonidas на шасі Stryker

Окрім того, що електромагнітна зброя сама по собі є вкрай екзотичною, компанія, яка її розробила з'явилась лише чотири роки тому

Для того, щоб знищувати дрони противника можливо використовувати різні засоби. Можливо використовувати зенітні системи зі снарядами або ракетами, ставити завади на зв'язок та системи навігації, дехто просуває систему із бойовими лазерами, а ще однією альтернативною можливістю є використання направленої енергії.

Останній напрям й зацікавив армію США, яка зараз знаходиться у пошуку економічної системи боротьби із дронами. І компанія Epirus, яка розробила систему Leonidas, отримала замовлення на виготовлення прототипів системи цієї системи для їх випробувань військовими.

Читайте також: Чи зможе Естонія перекрити для РФ Балтійське море і що тоді буде вимушений робити Кремль

За 66 мільйонів доларів компанія має передати декілька зразків Leonidas, про що сповістила сама компанія. Ці зразки пройдуть випробування в Управлінні по оперативним можливостям та критичним технологіям RCCTO. Це управління займається прискореним розгортанням перспективних технологій, які мають закрити пробіли в обороні. І вочевидь саме боротьба із дронами є тим пробілом, який доволі важко закрити традиційними методами.

Сама система Leonidas є електромагнітною зброєю з направленим випромінюванням у мікрохвильовому діапазоні, яка має випалювати електроніку. Робота самого комплексу не відрізняється "кінематографічністю", бо уражений такою зброєю дрон просто падає через те, що в нього згоріла електроніка.

Leonidas
Перший зразок Leonidas був вироблений лише у 2020 році

Така система доволі ефективна з точки зору витрат, а головне може забезпечити відбиття нападу рою дронів, коли вони заходять на ціль в одному секторі. Також сама система доволі компактна для того, щоб встановити Leonidas на БТР Stryker. Останнє також говорить й про потребу у джерелі живлення Leonidas, яке можливо розмісити на шасі бронемашини.

Цікаво й те, що компанія Epirus більш ніж молода та починає історію десь на рівні 2018 року, при цьому просуванню своїх ідей та розробок компанія завдячує DARPA, яка є основною рухомою силою інновацій та оборонної науки США. За перші два роки свого існування вона отримала інвестиції на 70 млн доларів, а одним з інвесторів став L3Harris Technologies. У грудні 2020 року компанія представила перший прототип системи, а зараз вже цілком розглядається, як постачальник озброєння до армії США.

Читайте також: Всі теорії чому Німеччина "стриножила" танки Leopard 2 для України: від остраху перед РФ до втрати позицій на ринку зброї