xcounter
#

Коли маразм зустрівся з деменцією: Лукашенко запропонував виробляти "штурмовик МиГ-25" у Білорусі

Білоруські Су-25
Білоруські Су-25
11265

Скоріш за все мова звісно йде про Су-25, тому все ж таки доцільно оцінити можливість його виробництва у Білорусі за аналогією із розгортанням випуску цього штурмовика за часи СРСР у Тбілісі

Чергова зустріч російського та білоруського диктаторів не могла пройти без чергових ляпів, зокрема й у військовій сфері.

За словами Лукашенко у Білорусі можливо розгорнути виробництво бойової авіації на базі ремонтних авіаційних заводів. При цьому білоруський диктатор навіть назвав модель літака - МиГ-25, а вже потім уточнив, що мова йде про штурмовик, який РФ активно застосовує.

Читайте також: Міноборони США замовило партію сучасних САУ на майже півмільярда доларів

З огляду на все, тепер залишається незрозумілим, чи буде білоруський військово-промисловий комплекс підіймати документацію на винищувач МиГ-25, який здійснив свій перший політ у 1964 році, а серійне виробництво тривало з 1969 по 1982 рік, та перероблювати його на штурмовик.

МиГ-25
МиГ-25

Чи мова все ж такий йде про штурмовик Су-25, чи щось інше. Бо плутатись у назвах літаків для обох диктаторів є вже звичкою.

Зокрема обидва доволі довго не могли визначитись під час розмови у липні минулого року з білоруським літаком під який вони зібрались підвісити ядерну бомбу. Мова йшла то про Су-35, яких немає на озброєнні у Білорусі, то знов таки про штурмовик Су-25, який технічного на це звісно здатний, але виключно у ролі одноразової машини.

Су-25
Су-25 повітряних сил Білорусі

Потім з'явилась теорія, що це буде фронтовий бомбардувальник Су-24, але все ж таки, вочевидь, тоді мова йшла про Су-30СМ, яких у Білорусі чотири одиниці.

Але, якщо брати розмову про серійний випуск штурмовика у Білорусі, то скоріш за все мова йде про Су-25, який у Білорусі ремонтується та частково модернізується на "558-у авіаційному ремонтному заводі" у Барановичах. Але одна справа ремонтувати, зовсім інша - виготовляти.

До речі, виробництво цього літака з нуля у СРСР здійснювалось на Тбіліському авіазаводі, а учбово-бойова версія Су-25УБ у невеликій кількості збиралась в Улан-Уде. Але з 1992 року, що, скоріш за все, тісно пов'язано з кооперацією з іншими підприємствами СРСР, російський завод припинив його виробництво, випустивши згодом лише по одному дослідному зразку модернізованого Су-39 та Су-25УБМ.

Су-39
Су-39, створений на базі Су-25УБ у єдиному екземплярі

Безрезультатні заяви щодо відновлення виробництва в Улан-Уде лунали у 2010 році, коли було повідомлено про поновлення збирання Су-25УБ. У 2012 році було повідомлено, що ось-ось має розпочатися серійне виготовлення й Су-25 з новим індексом. Але жодної інформації про серійне виробництво будь-якої версії знайти не вдалось. Більше того, у 2017 році на рівні уряду РФ було повідомлено, що серійно виготовлятися Су-25 більше ніколи не буде.

Су-25УБ
Су-25УБ

А вся робота з наявними Су-25 звелась до їх модернізації на 121-у авіаремонтному заводі під Москвою, де літаки оновлюється до версій Су-25СМ, перший політ якої відбувся у 2002 році.

Також у РФ активна йшла мова про те, що Су-25 звісно "аналоговнєтний" літак, але його замінить фронтовий бомбардувальник Су-34, а якщо дуже буде потрібно щось подібне - то тоді будуть робити штурмову версію Як-130.

Як-130
Як-130, який також є на озброєнні Білорусі і який колись хотіли перетворити на "штурмовик"

Тобто, скоріш за все, спроби відновити виробництво у РФ штурмовика Су-25 були, але розбились о реальність, коли наявність всієї конструкторської документації не означає можливість серійного виробництва літака.

Тому на питання чи дійсно можливо у Білорусі на базі 558-го авіаремонтного заводу розпочати серійне виробництво Су-25, то, з великою долею вірогідності можливо дати відповідь, що у короткостроковій перспективі - ні.

Зокрема підготовка серійного авіазаводу у Тбілісі під випуск нового літака зайняла три роки, з 1976 по 1979, сконцентрованих зусиль із глобальним оновленням виробничих потужностей. Зокрема було встановлено 160 нових верстатів та фактично замінений ливарний цех, а також впроваджені нові методи зварювання. І це для підприємства, яке вже десятиріччями здійснювало випуск літаків, а не їх ремонтування.

Су-25 та Су-25УБ
Су-25 та Су-25УБ

Тобто Лукашенко звісно може пропонувати створення такого виробництва, більше того, навіть активно його лобіювати витягуючи гроші та технології з РФ. Але навіть у випадку згоди з боку РФ, навряд серійні зібрані з "нуля" Су-25 піднімуться у небо у найближчі декілька років.

Читайте також: Чому деякі країни НАТО досі використовують старі МиГ-21 та Су-22, і коли їх нарешті спишуть