xcounter
#

Чи можуть білоруські Су-25 застосовувати ядерну зброю РФ: реальність чи старечий маразм диктаторів

Су-25 повітряних сил Білорусі
Су-25 повітряних сил Білорусі
4609

Пояснюємо, чому заява Путіна та Лукашенко - просто старечий маразм двох 69- та 67-річних диктаторів

У мережі шириться новина, що РФ переобладнає білоруські штурмовики Су-25 під ядерну зброю. Водночас маємо нагадати, що ця розмова відбулась під час зустрічі Путіна та Лукашенко, яка пройшла ще 25 червня. Саме тоді й пролунала заява про передачу "Іскандерів", які також можуть нести ядерні заряди.

Але схоже, що це - просто старечий маразм двох 67- та 69-річних диктаторів. Бо цей діалог виглядав наступним чином.

Читайте також: Шойгу хоче створювати фейкові "командні пункти", щоб "виманювати" HIMARS та M270
путін лукашенко
Коли маразм зустрічається з деменцією

Під час неї Лукашенко побідкався Путіну, мовляв "НАТО нападе", тому: "ви, будь ласка, допоможіть нам, хоча б пристосувати наші літаки, які у нас є, Су-35, по-моєму, які можуть нести ядерні заряди".

Зазначимо, що у Білорусі немає на озброєнні Су-35, а лише МиГ-29 (34 одиниць всіх версій), Су-25 (22 одиниць) та Су-30СМ (4 одиниці). І, скоріш за все саме з останніми Лукашенко і переплутав Су-35.

Су-30СМ
Су-30СМ повітряних сил Білорусі

У відповідь ватажок РФ відповів доволі дивно - про готовність провести модернізацію під носій ядерної зброї штурмовиків Су-25.

"Тому я пропоную наступне. На озброєнні білоруської армії перебуває досить велике угруповання літаків Су-25. Їх можна було б дообладнати, щоправда, ця модернізація має бути проведена на авіаційних заводах Росії, ми з вами домовимося, як це зробити, та відповідним чином розпочати підготовку льотного складу", - заявив ватажок РФ.

Су-25
Су-25 повітряних сил Білорусі

Ця заява навіть вимусила Лукашенко перепитати, чи вірно він почув про Су-25, бо ж просив про Су-35. Але і Путін підтвердив, що буде модернізувати Су-25. І для того, щоб розібратися з можливістю цього штурмовика бути носієм ядерної зброї необхідно розібратися, як у ядерних боєприпасах повітряного базування, так і їх носіях.

Повітряна ядерна зброя

Повітряні ядерні боєприпаси існують двох видів - авіаційні бомби та ракети. І варто зазначити, що на стандартні авіабомби СРСР, у питанні практичного застосування, майже не покладався та не зосереджував на них особливої уваги.

Причини цілком очевидні - для завдання удару ядерною бомбою літак має прорватися через протиповітряну оборону. І як добре розуміли у радянському генштабі - реалізувати це у випадку війни з НАТО було вкрай складно.

Ил-28
Ил-28, шатаний носій тактичної ядерної зброї у 50-60-х роках СРСР

Тому у 80-х роках вже сформувалось цілком логічне розподілення: важкі бомбардувальники Ту-22М3, Ту-95 та Ту-160 є, в першу чергу, ракетоносцями, а для фронтової авіації завдання ударів ядерними бомбами є лише невеликою опцією.

Виключення становили лише спеціальні ядерні глибині авіабомби, наприклад СК-1"Скальп", які призначались для гарантованого знищення субмарин ворога, але зараз на них можливо не зосереджуватись.

Ядерна бомба для Су-25

Для так званих тактичних авіаційних боєприпасів зі спеціальної частини відносяться: РН-24 (знята з озброєння у 1984 році), РН-28 (знята з озброєння у 1990 році), РН-40 та РН41 (статус невідомий). Також фігурує неофіційна інформація про існування авіаційних спецбоєприпасів ТН-1000 та ТН-1200, але їх статус та призначення невідомі.

РН-28
РН-28 у музеї

Якщо брати найбільш поширену ядерну авіаційну бомбу для фронтової авіації, яка може залишатися у достатній кількості у РФ, то скоріш за все мову можливо вести про РН-40, вага 500 кг, та РН-41, вага 250 кг. Відома потужність РН-40 - 30 кілотонн, вдвічі легшої РН-41, вочевидь, менше.

Водночас тактика їх використання, відповідно до настанов у СРСР передбачала наступні маневри з кабрування: скидання авіабомби під кутом 45 градусів на форсажі, або скидання під кутом 110 градусів при виконанні напівпетлі (маневр "Імельман").

Такі маневри передбачали максимізацію часу для покидання літаком району цілі для унеможливлення його втрати від наслідків вибуху своєї ж ядерної бомби. Та своєю чергою мала на парашуті спускатися на необхідну висоту, що давало додатковий час для відльоту літака-носія.

Якщо брати виключно лише носії тактичної ядерної зброї, то ними у СРСР та зараз у РФ є фронтові бомбардувальники Су-24, фронтові винищувачі МиГ-29, така можливість передбачена для Су-27 і вочевидь залишилась для всіх його модернізацій та машин на його базі: Су-30, Су-34 та Су-35.

МиГ-29 повітряних сил Білорусі
МиГ-29 повітряних сил Білорусі

Як видно, всі ці літаки відносяться до надзвукових машин, що має критичне значення і для маловисотного швидкісного прориву протиповітряної оборони противника і для виходу із зони ураження. І саме тому дозвуковий Су-25 не призначався для несення ядерних авіаційних бомб.

Практичне ж застосування цим літаком таких боєприпасів знаходиться за межею аналізу, бо це абсолютно позаштатний режим не передбачений під час його створення, як за ідеологією, так і за призначенням.

Ядерні зброя РФ для Білорусі

Також на Су-25 неможливо підвісити й будь-який інший ракетний носій ядерної зброї. Такі крилаті ракети, як Х-555 та Х-101 можуть використовуватись лише зі стратегічних Ту-95МС та Ту-160. А запхати спеціальний боєприпас у габарити ракет, які може нести штурмовик, та й навіть Су-24, Су-27 та його модернізації - дещо на рівні окремої дослідно-конструкторської роботи із сумнівною доцільністю.

Х-555
Х-555 підвісити під крило чи фюзеляж Су-25 чи Су-30 - неможливо

Враховуючи все, необхідно зробити максимально простий висновок. Хвиля у ЗМІ відносно модернізації білоруських штурмовиків Су-25 під носій ядерного озброєння є результатом маразматичної розмови двох осіб, які втратили зв'язок із реальністю і плутаються у назвах зброї, якою намагаються нажахати світ.

У будь-якому випадку РФ дійсно може провести модернізацію, яка не буде потребувати значних втручаннь у бортове обладнання інших літаків, що стоять на озброєнні Білорусі, для того, щоб вони могли використати ядерну зброю.

МиГ-29 та Су-30СМ, якими озброєнні білоруські повітряні сили мають штатну можливість застосування тактичних ядерних авіаційних бомб після встановлення необхідних ланцюгів введення кодів активації спеціальних боєприпасів.

Су-30СМ
Су-30СМ - фактично готовий носій ядерної зброї у повітряних силах Білорусі

Також не варто забувати про можливість оснащення ядерними бойовими частинами білоруських "Точок-У", обіцяних Путіним ОТРК "Искандер" та теоретичної можливості дооснащення ними ракет для білоруської ракетної системи "Полонез". Все це, звісно, є прямим порушенням Москвою та Мінськом договору про нерозповсюдження ядерної зброї, але це останнє що хвилює цих диктаторів.

Читайте також: РФ значно активізувала рейси військово-транспортних літаків у Білорусь: залучені Ан-124 "Руслан" та Ан-22 "Антей"