xcounter
#

Чи справді режим Лукашенко має ракети, якими може погрожувати Києву та Варшаві

5898
Білоруський ракетний комплекс "Полонез", ілюстративне фото з відкритих джерел
Білоруський ракетний комплекс "Полонез", ілюстративне фото з відкритих джерел

І чи дозволить Китай застосувати "Полонез", якщо Білорусь остаточно вступить у війну на стороні РФ

Нещодавно самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко "відзначився" заявою, що його військові "взяли під приціл центри ухвалення рішень у столицях "ворожих" для Мінська держав". Очевидно, тут була мова про Київ як столицю України, Варшаву як столицю Польщі, Вільнюс як столиця Литви та Рига як столиця Латвії. На перший погляд, диктатор Лукашенко "поспішив" з такою заявою, бо РФ ще не передала ЗС РБ ракетні комплекси "Искандер".

Але тут не варто забувати, що Білорусь має власні далекобійні ракетні комплекси "Полонез-М", що мають дальність стрільби до 300 км. І саме факт володіння такими ракетами дає мотив Лукашенко погрожувати своїм сусідам, йдеться в публікації АрміяInform.

Читайте також: Путін уже визначився, скільки комплексів “Искандер” отримає режим Лукашенко
Пуск ракети білоруського комплексу "Полонез", фото з відкритих джерел

Комплекс "Полонез-М" можна віднести до реактивних систем залпового вогню, призначених для стрільби керованими ракетами.

По суті, тут мова про аналог української "Вільхи", що однак має заявлену дальність стрільби аж до 300 кілометрів. Теоретично, така дальність стрільби справді "дозволяє" Лукашенку погрожувати своїм сусідам, бо від білоруського прикордоння до Києва – близько 100 кілометрів, до Варшави – близько 150 кілометрів, до Риги – близько 220 кілометрів, а до Вільнюса – усього 30 кілометрів.

Білоруський ракетний комплекс "Полонез", ілюстративне фото з відкритих джерел

Але далі у подібних викладках виникають одразу декілька нюансів. За різними оцінками, збройні сили Білорусі мають лише від 4 до 6 пускових установок комплексу "Полонез-М". Втрата бодай однієї пускової установки від удару у відповідь уже буде болючою втратою для ЗС РБ.

Більш того – взагалі невідомо, з якою саме точністю можуть стріляти ракети комплексу "Полонез-М". Тим більш, що такі ракети призначені в першу чергу для ударів по скупченням військ, а не по інфраструктурним об’єктам.

Китайська ракета М20 для запуску з комплексу "Полонез", що має дальність стрільби до 300 км, фото з відкритих джерел

Далі ми підходимо до найважливішого нюансу в цій історії. Білоруський комплекс "Полонез" дещо менше аніж повністю базується на технологіях китайської розробки. Наприклад, ракета до цього комплексу А200 калібру 301-мм взагалі розроблена в китайській China Academy of Launch Vehicle Technology (CALT). Розробка "Полонеза" відбувалась за міжурядовою угодою Білорусі та Китаю, укладеній ще в 2013 році.

Білорусь же не має власних технологій та потужностей для розробки своїх ракетних комплексів. А чи дозволить Китай, щоб режим Лукашенко застосовував "Полонез" у випадку прямого вступу Білорусі у війну на стороні РФ – питання також лишається відкритим. Бо питання експортного контролю за використанням ракетних технологій нікуди не зникло зі світового порядку денного.

Білоруський ракетний комплекс "Полонез", ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Скільки танків та гармат режим Лукашенко може "розконсервувати" для рашистів на Сході України