xcounter
#

Скільки танків та гармат режим Лукашенко може "розконсервувати" для рашистів на Сході України

7834
Танк Т-72Б армії Білорусі, ілюстративне фото з відкритих джерел
Танк Т-72Б армії Білорусі, ілюстративне фото з відкритих джерел

І в якому білоруському регіоні може з’явитись нова військова база РФ, що напряму загрожуватиме нашій державі

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ генерал Олексій Громов у четвер 23 червня заявив, що режим Лукашенко в Білорусі продовжує "розконсервовувати" та знімати зі зберігання бронетехніку. І що скоріш за все, ці танки та бронемашини призначаються не для білоруської армії, а для військ окупантів, що ведуть бої проти ЗСУ на Сході України.

Таке повідомлення ставить питання "а скільки бронетехніки та іншого озброєння має на складах армія Білорусі". І тут ми зможемо опертись на відповідну публікацію польського порталу Defence24.

Читайте також: Білорусь ставить вдовж кордону з Україною дерев'яні макети танків - Міноборони
БМП-2 армії Білорусі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Так от, автори Defence24 вважають, що на складах зберігання в Білорусі може стояти до 700 танків (головним чином – Т-72Б), до 700 одиниць ствольної артилерії та 300 реактивних систем залпового вогню.

Судячи за інфографікою знизу, автори Defence24 вважають, що на складах зберігання армії Білорусі може також стояти до 300 колісних бронемашин та до 300 бойових машин піхоти.

Інфографіка Defence24 із оцінкою сумарної кількості бронетехніки та артсистем, що є в розпорядженні частин армії Білорусі та стоїть на складах зберігання

Для порівняння – довідник The Military Balance за 2021 рік взагалі не наводить будь-яких даних по кількості техніки, що може стояти на складах зберігання в Білорусі.

Натомість автори довідника пишуть, що ЗС РБ мають 537 танків Т-72, 145 колісних бронемашин типу БРДМ-1 та "Кайман", 932 бойових машин піхоти БМП-2, 333 САУ та 72 одиниці ствольної артилерії, 164 реактивні системи залпового вогню.

Самохідні артустановки 2С1 "Гвоздика" збройних сил Білорусі

Громов також розповів, що на території білоруського аеродрому "Зябровка" відбувається будівництво військової інфраструктури. Скоріш за все, цим аеродромом як своєю базою користуватимуться саме окупаційні війська РФ. Тим більш, що "Зябровка" знаходиться у Гомельській області, у небезпечній близькості до державного кордону України та прикордонних районів Чернігівської області.

Характер загроз для нашої країни зі сторони Білорусі можна окреслити так. Ймовірність ракетних та авіаційних ударів по території України – зберігається.

Повноцінного загальновійськового угрупування армії РФ, здатного до наступу, рашисти на білоруській території не мають. Але сама Білорусь зараз буквально "нафарширована" російськими спецпризначенцями та найманцями, і такі орки можуть бути використані для диверсійних актів на нашій землі.

Десантно-штурмові війська ЗС РБ відпрацьовують форсування ріки Прип'ять, червень 2022 року
Читайте також: Міноборони оголосило яку орду скувало боями на Донецькому та Слов'янському напрямі