xcounter
#

Чому деякі країни НАТО досі використовують старі МиГ-21 та Су-22, і коли їх нарешті спишуть

 МиГ-21R ВПС Румунії, ілюстративне фото з відкритих джерел
МиГ-21R ВПС Румунії, ілюстративне фото з відкритих джерел
6341

Перш ніж перейти на сучасні бойові літаки, деякі країни Альянсу вимушені чекати декілька років, і тут навіть високий рівень оборонного бюджету не допомагає

Є стереотип, що усі країни НАТО мають високий рівень оснащеності, зокрема для захисту свого неба. І на такому тлі виглядають парадоксальними повідомлення про те, що Румунія як член Альянсу спочатку не змогла "наздогнати" рашистські "Калібри" на своїх МиГ-21R. А потім ці ж самі літаки не впорались із тим, щоб знайти в своєму небі невідомі аеростати із радіолокаційними відбивачами.

Тут в принципі парадоксом є те, що Румунія досі використовує старі радянські МиГ-21R – 23 винищувачі цього типу, за даними The Military Balance 2022. І це при тому, що та ж Румунія в останній "мирний" 2021 рік мала цілком співставний із нашим оборонний бюджет – порядка 4,5 млрд дол, та може похвалитись наявністю 16 винищувачів F-16 уже в строю. Та ще замовленням на 31 такий літак, придбаний у Норвегії, поставка яких має початись у 2023 році.

Читайте також: Британці можуть віддати Україні свої найстаріші Eurofighter, які спочатку воювали над Лівією, а тепер служать як "агресори"
МиГ-21R ВПС Румунії, фото - Romanian Air Force

Схоже, проблема в тому, що румунські військові досі належним чином не опанували F-16. Інакше б, наприклад, серед них не ходив стереотип, що літаки цього типу начебто не здатні злітати зимою. Для освоєння колишніх "норвезьких" F-16 румунські ВПС взагалі вимушені посилати тренуватись пілотів до Португалії.

А якщо і є боєготові льотчики та F-16, то вони зараз "зарезервовані" для участі в місії "повітряної поліції" НАТО в країнах Балтії. Тому так і виходить, що при формальній наявності сучасних літаків, для рутинного патрулювання свого повітряного простору Румунія досі вимушена використовувати МиГ-21R. Які планує списати в 2024 році.

МиГ-21 хорватських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Румунія – не єдина країна НАТО, що досі використовує МиГ-21. Хорватія досі використовує 8 винищувачів цього типу, вказує The Military Balance 2022. Хоча хорвати мають доволі скромний оборонний бюджет на рівні лише 1 мільярд доларів, вони роблять усе від себе залежне, щоб пересісти на сучасні бойові літаки. Хоча б тому, що Сербія як їх потенційний противник має аж 16 боєздатних винишувачів МиГ-29.

Але нюанс в тому, що 12 винищувачів Rafale від Франції, які власне й мали прийти на заміну МиГ-21 в строю хорватських ВПС будуть поставлені лише в 2024-2026 роках.

Су-22 польських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел

Окрім МиГ-21, деякі країни НАТО також можуть "похвалитись" наявністю старих радянських винищувачів-бомбардувальників Су-22. Тут мова про Польщу, яка досі має в строю 18 літаків цього типу.

Польські ВПС використовують свої Су-22 для бойової підготовки льотчиків тактичної авіації та радіотехнічних підрозділів протиповітряної оборони. Також поляки не виключають застосування таких літаків як носіїв некерованого авіаційного озброєння та/або для ведення розвідки. Але насправді Польща сама дуже не проти нарешті списати свої Су-22. І тут лише питання в тому, наскільки швидко Південна Корея поставить свої FA-50, які власнемають собою замінити радянські літаки в строю польських ВПС.

Су-22 польських ВПС, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: Якщо Польща дасть Україні МіГ-29, на передачу та освоєння перших "бортів" знадобиться 2-3 місяці