xcounter
#

Румунія на перехоплення "Калібрів" відправила пару "Балалайок": чим саме Бухарест міг перехопити крилаті ракети

Пара румунських МиГ-21, за яким ще у СРСР закріпилась назва "Балалайка" (фото: NATO Allied Air Command)
Пара румунських МиГ-21, за яким ще у СРСР закріпилась назва "Балалайка" (фото: NATO Allied Air Command)
177138

Попри те, що Бухарест хотів припинити польоти МіГ-21 ще у березні минулого року, вони й досі захищають небо Румунії та беруть участь у "повітряному патрулі" НАТО

Відповідно до повідомлення міністерства оборони Румунії, в якому стверджується, що крилаті ракети "Калибр", якими РФ атакувала України, не заходили у повітряний простір країни, зазначено що для забезпечення безпеки були направлені два винищувачі МиГ-21.

"О 10:38 два літаки МіГ-21 LanceR повітряних сил Румунії зі складу бойової служби Повітряної поліції під командуванням НАТО, які в цей час виконували навчальний політ, були перенаправлені в північний район Румунії для можливої відповідної реакції", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Іран "штампує" копію Х-55, що може "перекочувати" до рашистів для "заміни" Shahed-136
міг 21 румунія
Румунський МіГ-21 (фото: Forţele Aeriene Române)

І, на перший погляд, це цілком демонструє те, що реальне питання оборони деяких країн НАТО від ракетного удару залишається доволі дискусійним. Бо румунські повітряні сили ще у квітні 2022 року хотіли відмовитись від експлуатації цих об'єктивно застарілих машин, через високу аварійність. Зокрема це рішення було прийнято після катастрофи літака 2 березня минулого року. Але у травні, з огляду на брак F-16, Бухарест продовжив їх експлуатацію на один рік.

А коли РФ здійснює запуск крилатих ракет, фактично, у бік НАТО то, здається, це вимагає відповідних заходів із забезпечення безпеки, включно із знаходженням у повітрі відповідних засобів для перехоплення подібних загроз. А коли мова йде про МіГ-21 то, на перший погляд, це не той літак, який має відповідні можливості щодо знищення маловисотної малопомітної цілі.

Але треба зазначити, що румунські МіГ-21 пройшли глобальну модернізацію за участю ізраїльських компаній Elbit та IAI. Вона охопила глобальні зміни у бортовому електронному оснащенні, включно із заміною застарілої РЛС на EL/M-2032, яка здатна виявляти цілі на дальності, за різними джерелами, від 75 до 150 км (сучасна версія радара забезпечує до 200 км), а також може розрізняти цілі на фоні землі (сучасна версія взагалі має режим SAR).

МіГ-21 LanceR повітряних сил Румунії
МіГ-21 LanceR повітряних сил Румунії (фото: Forţele Aeriene Române)

До арсеналу літака було додані сучасні ракети, зокрема ізраїльські Python 3 та французькі Magic 2 із дальністю знищення у 15 та 20 км. Тобто для ураження такої повітряної цілі, як крилата ракета, звісно, якщо машини були з озброєнням, можливостей МіГ-21 LanceR цілком достатньо.

МіГ-21 LanceR
МіГ-21 LanceR з Magic 2, також добре видно пояснення, чому МіГ-21 називають "Балалайка" (фото: Plane Spotters Bacău)

Але, якщо все ж таки зважити на те, що на перехоплення можливої загрози відправляються хай й модернізовані, але все ж таки МіГ-21, то це цілком демонструє реальну ситуацію із повітряними силами у Румунії.

Також варто зазначити про механізм, який зараз використовує Бухарест для того, щоб максимально швидко оновити свої повітряні сили та збільшити кількість F-16, яких у нього наразі лише 16 одиниць. Зокрема Румунія змогла "вирвати" вживані F-16 у Норвегії про більш ніж привабливій ціні - лише 388 млн євро за 32 машини, тобто по 12 млн за борт. Щоправда, для цього їм знадобилось торгуватися цілий рік, а попереду доволі значні витрати на відновлення та модернізацію літаків.

Читайте також: ППО України перехопила 86% російських крилатих ракет, але ворог все частіше використовує С-300 для ударів по землі