xcounter
#

Польща купить південнокорейські FA-50, щоб відмовитись від радянських МиГ-29

10965
Винищувачі МиГ-29 ВПС Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел
Винищувачі МиГ-29 ВПС Польщі, ілюстративне фото з відкритих джерел

Польський ОПК "розписався" у тому, що не здатний виробляти комплектуючі для підтримки боєздатності літаків радянського виробництва

Польща замовила Південній Кореї поставку 48 навчально-бойових літаків FA-50, із яких перші 12 мають бути поставлені уже в І половині 2023 року, а сервісний центр для їх обслуговування має бути збудований до 2026 року.

Польща обрала FA-50 в тому числі й для того, щоб швидко замінити бойові літаки радянського виробництва типів МиГ-29 та Су-22. Про це міністр оборони Польщі Маріуш Блащак розповів в інтерв'ю польському порталу Defence24.

Читайте також: Польща закуповує 48 корейських легких винищувачів KAI FA-50: навіщо вони, коли є F-16 та навіть F-35
Південнокорейські FA-50, ілюстративне фото з відкритих джерел

Вибір саме південнокорейського FA-50 Блащак пояснив так. Військова загроза від РФ виявилась настільки великою, що Польща має займатись модернізацією свого війська тут і зараз, не чекаючи перспективи в 10-20 років.

В свою чергу, польські військові зіткнулись з тим, що більше не зможуть купувати в росіян комплектуючі до своїх старих Су-22 та МиГ-29. А спроба самостійно виробляти запчастини завершилась невдало, зокрема – падінням МиГ-29 біля польського міста Пасленк.

Стрій польських Су-22, фото ілюстративне

Відомо, що південнокорейський FA-50 розроблявся на базі F-16. І ступінь уніфікації цих літаків настільки високий, що буквально через декілька годин навчальних польотів на FA-50 льотчик може одразу пересідати на F-16.

Логічніше було б одразу купувати F-16 у США. Але, як нарікає Блащак, виробник Lockheed Martin зараз більше зосереджений на програмі виробництва F-35, що зокрема уже призводить до затримок по уже існуючим контрактам на F-16.

Польські F-16 пролітають над Майданом Незалежності, серпень 2021 року, Київ

Відповідно, Польща вирішила, що краще купити такі південнокорейські FA-50, що можуть бути виготовлені та поставлені у максимально короткі строки. І щоб посилити спроможності своїх ВПС, Польща вирішила брати FA-50 стандарту Block 20, що можуть застосовувати зокрема ракети класу "повітря-повітря" середньої дальності AIM-120 AMRAAM.

Міноборони Польщі при цьому не відкидає варіанту купити додаткові F-16 та F-35. Але водночас – також спостерігатиме за успіхами південнокорейської програми KF-21 по створенню винищувача 5-го покоління.

Південнокорейські KF-21, фото з відкритих джерел
Читайте також: У ЗСУ знайшли шляхи для доопрацювання аеродромів під F-16: у чому може бути проблема