xcounter
#

Скільки коштує один патрон: остаточне руйнування ілюзії щодо вартості озброєння

Скільки коштує один патрон: остаточне руйнування ілюзії щодо вартості озброєння
48336

Вартість озброєння завжди може шокувати, особливо коли вона просто руйнує уявлення про те скільки насправді коштує звичайний патрон

Час від часу пересічні громадяни починають стикатися з цінами на сучасне озброєння, у результаті чого рівень шоку залежить лише від підготовленості людини. Бо дізнатись, що такий винищувач, як F-16 вже давно не коштує 30-40 млн доларів, а близько 150 млн доларів - це одне, а вартість танка Leopard 2A7 на рівні 27,2 млн доларів за одиницю - інше.

Як й те, що актуальний цінник на гусеничну БМП - близько 10 млн доларів, а сучасної колісної бойової машини - 5 млн. Або що 155-мм артилерійський боєприпас зараз за свіжими контрактами коштує вже 3,3 тисячі євро, а ось високоточний Excalibur - 130 тисяч доларів.

Водночас це все одно "великі речі", а що стосовно звичайних патронів? І в цьому випадку у міноборони України розкрили вартість боєприпасів у калібрі 7,62 мм для того, щоб зняти будь-які питання відносно їх вартості. Хоча при бажанні, в цілому виключно для розуміння порядку цін, можливо й самостійно зайти на сайт будь-якого збройового магазину та подивитися скільки коштують патрони на цивільному ринку.

7,62х39
7,62х54, масовий кулеметний патрон радянського стандарта

Відповідну актуальну калькуляцію, отриману на запит, у Міноборони України передали виданню "Главком", який оприлюднив наступні дані відносно вартості патронів для ЗСУ:

Автоматний "проміжний" патрон 7,62х39 (для АК, АКМ) - зараз пропонується македонською компанією ATS Group по 0,36 євро за патрон без вартості доставки і строком постачання у другому кварталі 2024 року. Це приблизно 14 грн. Тобто один магазин АКМ - це 420 грн, який, зажавши спусковий гачок, можливо випустити за секунди три.

АК ЗСУ
Стрілецька підготовка з АК бійців ЗСУ у Великій Британії

Але це автоматний "масовий" патрон, у випадку із кулеметним 7,62х54R (для ПК, ПКМ), наприклад, польська компанія AMMOGROM, пропонує їх за 0,415 євро за один і це вже з доставкою у Львів. Тобто це 16,3 грн за один і короб 100 патронів для ПКМ це вже 1633 грн. Українські компанії можуть постачати дорожче у межах 25-30 грн в залежності від об'ємів та строків, бо "потрібно тут й зараз".

пк
Короб ПК - може бути на 100 або 200 патронів

Також не варто забувати, що окрім радянських 7,62 є натівські 7,62х51, які є стандартним кулеметним патроном та боєприпасом для снайперських гвинтівок, а до останнього висуваються значно суворіші вимоги щодо якості та кучності. Снайперський 7,62х51 українська компанія "Укроп" пропонує за 65 грн за одиницю. Аналогічні від чеської AKM Group-CZ - 2,40 євро за одиницю або 94,5 грн.

снайперська підготовка

І якщо може скластися враження, що снайперський "цільовий патрон" за 65 грн це "дорого", то справжнім сюрпризом буде вартість патрона українського виробництва .50 BMG для відомих гвинтівок Barrett - 464 грн за одиницю у бронебійному виконанні.

Barrett

І саме це вкрай важливо, бо увагу звісно треба звертати й на те, що патрони можуть бути звичайними, бронебійними (і з різним бронепробиттям), трасуючим тощо і це також вкрай сильно впливає на ціну.

Читайте також: Якщо британці відправлять тральники для ВМСУ, чи пропустить ці кораблі Туреччина через Протоки