xcounter
#

Скільки зараз коштує сучасний БТР: приклад Румунії, яка замовляє 150 Piranha V

Piranha V збройних сил Румунії (всі фото: Ministerul Apararii Nationale)
Piranha V збройних сил Румунії (всі фото: Ministerul Apararii Nationale)
15963

Piranha V є найсучаснішою версію доволі популярної колісної бойової машини, яка стоїть на озброєнні понад 20 країн світу

Румунія, як й інші країни НАТО, доволі активно виходить із летаргійного сну колективної безпеки та нарощує власну обороноздатність по всім напрямам. Зокрема й оновлює сухопутну компоненту шляхом оновлення парку бронемашин.

У планах міноборони країни закупити додаткових 150 бронетранспортерів Piranha V (читається, як "п'ять") на додачу до вже замовлених машин. Вибір саме цього БТРа був зроблений у 2017 році, на умовах контракту за 0,93 млрд доларів і передбачає виготовлення 227 з частковою локалізацією їх виробництва на спільному румунсько-американському підприємстві між Uzina Mecanică Bucharest та General Dynamics European Land Systems.

Читайте також: Saab вдруге подвоїть виробництво NLAW вдвічі, до 400 тисяч на рік
Piranha 5
Майданчик Uzina Mecanică Bucharest з вже готовими Piranha 5

Відповідно до запиту румунського силового відомства до парламенту, як пише Defense Romania, на закупівлю 150 бронетранспортерів Piranha 5 має бути витрачено до 674 млн доларів. Таким чином наразі одна бронемашина Piranha 5, зібрана на умовах локалізації виробництва, коштує 4,49 млн доларів.

Водночас залишається невідомим про які точно версії буде йти мова, бо Piranha V може постачатися у вигляді класичного БТРа з кулеметним озброєнням.

А також з повноцінним бойовим модулем UT30MK2 від ізраїльської Elbit Systems з 30-мм автоматичною гарматою Bushmaster Mk 44.

Також зазначимо, що Румунія вже експлуатує попередню версію Piranha IIIC у вигляді БТРів з кулеметним озброєнням, але їх кількість у 37 одиниць не робить їх основною бронемашиною сухопутних військ.

Якщо брати показники 2021 року за Military Balance, то основними бронетранспортерами можливо вважати TAB-71 та TAB-77 - румунські версії БТР-60 та БТР-70, у кількості близько 500 одиниць.

TAB-77
TAB-77

До них необхідно додати ще близько 40 MLI-84, які є румунською версією БМП-1, а також близько 100 їх глибокої модернізації MLI-84M з бойовим модулем із 25-мм автоматичною гарматою Oerlikon KBA-B07AA.

Загалом закупівля додаткових Piranha V цілком вкладається у масштабну програму переозброєння збройних сил Румунії, яка розрахована до 2040 року. А сама Piranha є вкрай популярною у світі колісною бойовою машиною, декілька поколінь якої стоять на озброєнні близько 25 країн світу. І навіть відомий американський Stryker є версією LAV III, який створений на основі Piranha III.

Читайте також: Греція масштабно оновлює бронетехніку: замовлення на сотні БМП, включно з новітньою KF-41 Lynx та модернізація Leopard 2A4