xcounter
#

Якщо британці відправлять тральники для ВМСУ, чи пропустить ці кораблі Туреччина через Протоки

10059
Тральники "Чернігів" та "Черкаси" ВМСУ вперше вийшли в море під прапором України, січень 2023 року, фото - Dave Cullen
Тральники "Чернігів" та "Черкаси" ВМСУ вперше вийшли в море під прапором України, січень 2023 року, фото - Dave Cullen

Конвенція Монтре забороняє прохід для кораблів воюючих сторін, і це накладає суттєві обмеження не лише проти росіян

Прес-служба ВМС України розповіла, що 8 лютого 2023 року під час візиту української делегації до Великої Британії відбулась зокрема зустріч Командувача ВМСУ контр-адмірала Олексія Неїжпапи з Першим Морським Лордом адміралом Сером Беном Кі та Командувачем Королівськими ВМС Великої Британії віце-адміралом Енді Бернсом.

Як зазначається, "окремо сторони розглянули питання надання військово-технічної допомоги та посилення підготовки особового складу Військово-Морських Сил ЗС України за участі іноземних інструкторів". Перше, що тут одразу може спасти на думку – учасники зустрічі обговорювали підготовку наших екіпажів на гвинтокрилах Sea King і передачу додаткових таких машин. Другий варіант, що зараз "менш на слуху" - передача двох тральників проекту Sandown для ВМСУ, поставку яких британські ЗМІ анонсували ще на вересень 2022 року.

Читайте також: Чим особливі вертольоти Sea King, які уже отримали ЗСУ від Великої Британії
Протимінні кораблі HMS Ramsey та HMS Blyth, які мають бути передані до складу ВМС України, ілюстративне фото зразка 2021 року

Протимінні кораблі для Військово-Морських Сил України потрібні буквально "на вчора". Якщо зважити на той факт, що втрата єдиного на початок повномасштабної війни РФ проти України тральника ВМСУ "Генічеськ" офіційно визнана, а загроза для цивільного судноплавства від дрейфуючих мін рашистів – постійна.

У липні 2022 року британське BBC в своєму репортажі розповіло, що наші моряки опановують британські тральники Sandown, і саме тоді був заявлений "анонс" про передачу цих кораблів у вересні минулого року. Вересень 2022 року наступив, але у відкритих джерелах можемо знайти лише згадку, що ці тральники отримали імена "Чернігів" та "Черкаси", і заодно вказівку про склад їх майбутнього озброєння.

Процес навчання моряків ВМС України для служби на тральниках типу Sandown, липень 2022 року, зображення - BBC

Наприкінці січня 2023 року з’явилось перше фото із виходом у відкрите море тральників "Чернігів" та "Черкаси" саме під прапором України. Фото опублікував ресурс UkDefenceJournal, автор - Dave Cullen. Зазначається, що ці кораблі курсували поза межами шотландського міста Росайт, де розміщена верф, на якій власне й відбувалась модернізація цих тральників.

На цьому всі відомі новини про британські протимінні кораблі для ВМСУ поки що вичерпуються. Хоча б орієнтовний строк передачі "Чернігова" та "Черкас" для українського флоту поки що не розкривається. Як і лишається невідомим ось таке важливе питання – а якщо ці кораблі захочуть пройти протоками Босфор та Дарданели, то чи пропустить їх Туреччина, посилаючись на Конвенцію Монтре.

Ця Конвенція забороняє прохід кораблів воюючих сторін, і саме із посиланням на цю норму Туреччина 27 лютого 2022 року заборонила прохід для угруповання ВМФ РФ із Середземного моря.

Британські тральники проекту Sandown, ілюстративне фото з відкритих джерел
Читайте також: США таки планують передати ВМСУ патрульні катери Mark VI, і це будуть нові замість вживаних