xcounter
#

Стало відомо, які кораблі втратили ВМСУ під час боїв проти рашистів у Чорному морі

9939
Тральник "Генічеськ" покидає акваторію ДП "Миколаївський суднобудівний завод", вересень 2021 року, фото - "Миколаїв - місто корабелів"
Тральник "Генічеськ" покидає акваторію ДП "Миколаївський суднобудівний завод", вересень 2021 року, фото - "Миколаїв - місто корабелів"

І який неочікуваний спосіб обрали українські моряки, щоб закрити російському десанту шлях до Одеси

Офіс Президента України 24 серпня 2022 року розмістив повідомлення про те, що глава держави та Верховний Головнокомандувач Володимир Зеленський вручив ордени "Золота Зірка" військовослужбовцям ЗСУ, які проявили особливу відвагу.

Серед нагороджених був зокрема капітан водолазного бота ВМСУ "Нетішин" штаб-старшина Соколовський. І на цьому моменті ми можемо дізнатись дві важливі деталі, які стосуються бойової роботи Військово-Морських Сил України під час боїв проти рашистів у Чорному морі.

Читайте також: Як судно ВМСУ "Балта" допомогло не пропустити кораблі рашистів до Одеси (відео)
Водолазне судно ВМСУ "Нетішин", ілюстративне фото з відкритих джерел

Перша – бот "Нетішин" під командуванням Соколовського був задіяний для пошуку загиблих моряків із патрульного катеру "Слов’янськ" типу Island та рейдового тральника "Генічеськ", які були потоплені авіацією рашистів.

І це по суті перше офіційне оголошення про кількість кораблів, які втратила Україна під час захисту свого Чорноморського побережжя, час та обставини втрати – не розкриваються. Команда "Нетішина" в першу чергу рятувала саме тіла загиблих побратимів. Водночас зазначається, що із потоплених кораблів також вдалось дістати засоби зв’язку та артилерійське озброєння.

Патрульний катер "Слов'янськ" ВМС України під час переходу в Грузію для участі в навчаннях Agile Spirit-2021, липень 2021 року, фото ілюстративне

Друга цікава деталь – водолазний бот "Нетішин", що має довжину корпусу всього 40 метрів, водозаміщення повне всього 285 тонн та швидкість ходу до 12 вузлів, в період з 24 лютого по 23 травня 2022 року виконував постановку мін в Чорному морі для захисту побережжя на Півдні України.

Очевидно, що для виконання такої задачі "Нетішин" не мав "штатного" обладнання. Тому відмітимо винахідливість та хоробрість моряків ВМСУ, котрі успішно загородили мінами шлях для десантних кораблів ВМФ РФ.

Водолазне судно ВМСУ "Нетішин", архівне фото з відкритих джерел
Читайте також: Де стоїть найбільший десантний корабель росіян, що так і не дійшов до Одеси (фото)